Ponavljanje izbora u Travniku: HDZ BiH neće sudjelovati u izborima

Ponavljanje izbora u Travniku: HDZ BiH neće sudjelovati u izborima

HDZ BiH je objavio u utorak da neće sudjelovati na ponovljenim lokalnim izborima za načelnika Travnika koje je odlučilo raspisati Središnje izborno povjerenstvo BiH pošto je na izborni dan preminuo kandidat SDA Mirsad Peco, a HDZ-ov kandidat je osvojio drugo mjesto.

 

“Odluka našeg općinskog odbora je da ne sudjelujemo na izborima i da to bude bojkot ovog izbornog procesa. Ovo je svojevrstan odgovor na cjelokupnu situaciju, na sve ono što se događalo na sam izborni dan i poruke koje su se slale kako se ne smije dopustiti da Hrvat bude načelnik Travnika”, rekao je predsjednik HDZ-a u Travniku Bojan Domić.

HDZ BiH smatra da je nakon smrti pobjednika na mjesto načelnik trebao biti imenovan drugoplasirani, kandidat HDZ-a Goran Pejaković, prenosi Hina.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH trebalo bi štititi zakonitost izbora, a učinilo je niz propusta, optužio je Domić

Ustvdio je da je SIP tako postupio kako ‘Hrvat ne bi bio načelnik Travnika’

 

Stoga HDZ BiH neće podržati nijednog kandidata na ponovljenim izborima zakazanim za 11. travnja ove godine, rekao je Domić.

“Nama je vrlo jasno poslana poruka od nadležnih institucija da su ovo izbori za načelnika Travnika iz reda jednog naroda. Osim što ih smatramo nezakonitima, mi poštujemo načelo legitimnog predstavljanja i ne želimo Bošnjacima birati načelnika, ne želimo poput nekih birati nekog novog Željka Komšića”, dodao je.

 

Na dan održavanja lokalnih izbora u BiH 15. studenoga od posljedica zaraze koronavirusa preminuo je kandidat SDA Mirsad Peco. Budući takva situacija nije predviđena zakonodavstvom SIP BiH je proglasio mrtvog Pecu pobjednikom izbora te je naknadno naredio održavanje novih izbora.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar