• Poništen gol pa nesretni penal
  • Poništen gol pa nesretni penal
  • Poništen gol pa nesretni penal

Poništen gol pa nesretni penal

Villarreal je srušio Maksimir, stala je Dinamova europska serija, trenutak neopreznosti i peh Kevina Theophilea, kazeni udarac na samom kraju prvog dijela, zakomplicirali su Modrima put do polufinala (0:1). Nije uzvrat nemoguća misija, ali je svakako teška.

Sve je bilo dobro do te 42. minute, Dinamo je izgledao jako dobro, ravnopravno, vrebao je prilike, imao ih, promašivao. Imao je i Livaković dvije-tri vrhunske intervencije, no, nije se Villarreal doimao kao nerješiva zagonetka, nipošto. Nije Dinamu bilo lako graditi napade bez Petkovića, ali, uspijevali su Modri doći do RullijaGvardiol je pao u jednom duelu u šesnaestercu, nema kaznenog udarca, potom je pucao Majer u 10. minuti s 20 metara, gostujući vratar odlično je obranio.

Penal ili ne?

Cijela utakmica stala je u situaciju krajem prvog poluvremena, kada je Moreno s pola metra u ruku napucao Theophilea, a sudac je odlučio pokazati na bijelu točku.

Nastale su diskusije. Realne. Jer, onaj koji je igrao nogomet zna da ga ne može igrati s rukama na leđima. A penal je, doista, bio nategnut. Priznat će to i neki hrvatski suci s kojima smo neslužbeno razgovarali.

Prije nekog vremena, Uefa je poslala video koji određuje “play on” varijantu, s utakmice Barcelone PSG, gdje se točno vidi da branič igra prirodno i ne može pomaknuti ruku, pa sudac pušta igru dalje. Dakle, to je mogao, a možda i morao napraviti i Siebert. Da je pustio igru dalje, VAR mu sigurno ne bi kontrirao – govore naši iskusni suci.

Nedosuđeni penal za Barcelonu pogledajte OVDJE

Ali dodaju detalj, koji je svima jasan: iako su sve situacije u nogometu gotovo pa “pravno” riješene, ruka u 16-rcu ostaje siva zona.

– Da sam ja kontrolor, sigurno mu temelju ovoga ne bih mogao dati negativnu ocjenu. To je tako. Istina, riješeno je pitanje ruke iznad ramena, i to je ispravno, ali sve ostalo ostaje veliko pitanje interpretacije, koje ponekad, baš kao u ovo, slučaju nije posve čisto: Theophile je imao podignutu ruku, ali lopta je ispucana iz blizine, mala je distanca, on pokušava ruku maknuti, i postavlja se pitanje proširuje li tijelo na neprirodan način, ili je ovo prirodan položaj igrača u toj situaciji…

Dosuđeni penal za Villarreal pogledajte OVDJE

Dakle, penal je čist, ali zapravo nije

Odmah dva kornera, prvo je Atiemwen pucao, Pau izbacio izvan igrališta, na novi ubačaj, na drugoj stativi reagirao je Theophile, pucao glavom pokraj gola. Uglavnom je Villarreal imao loptu, igrao svoju igru, Dinamovi nogometaši uspjeli su ‘izolirati’ Gerarda Morena, nisu mu dopustili previše dodira s loptom.

image

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

On se izvlačio, mijenjao strane, tražio prostor, uspio je pucati nakon ubačaja, ali preko gola. Najopasniji je bio Pedraza po lijevoj strani, opet je ušao u šesnaesterac, pucao, ali Livaković je ponovno bio na visokoj razini, ušao je u taj udarac i obranio. I, onda u 26. minuti, školska, brza akcija Dinama, Atiemwena i Oršića, prvi je ubacio, drugi glavom pucao i zatresao mrežu.

Poništeni pogodak Dinama pogledajte OVDJE

Počeli su Modri slaviti, međutim, bilo je zaleđe, Atiemwen je kod prvog primanja lopte bio samo koji centimetar u nedopuštenoj poziciji. Ali, može se, može se s Villarrealom… Koji zna zaprijetiti ni iz čega. Od noge do noge, slijeva nadesno i onda – lopta za Morena. Opet je istrčao Livaković, bacio se u noge, izbio loptu. Tada je krenuo Dinamo! Oršić je bio na 20 metara, na desnoj nozi, što se kaže, u loži su se već grlili i ljubili, ovog puta – preko gola. Prošao je Albiola Atiemwen, Ivanušec pucao loše, onda je po istoj strani prošao i Gvardiol, opet loša završnica Ivanušeca. Zanimljiv detalj, u 40. minuti upisali smo tek drugi prekršaj na utakmici, korektna i čista predstava.

image

Foto: DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Dinamova obrana bila je na visokoj razini, uz tek poneku grešku, otklanjali su Theophile, Lauritsen i Gvardiol, uz pomoć ostatka momčadi sve opasne lopte. Do 42. minuti. Moreno je bio uz gol-aut crtu, pokušao ubaciti pred gol, Theophilea je lopta pogodila u ruku. Nije sudac Siebert imao previše dvojbi, pokazao je na bijelu točku, ali je VAR soba, jasno, provjeravala taj kontakt. Uvijek je ona rasprava je li uz tijelo ili nije, ovaj bu sudio, ovaj ne bi…

Dinamo se nije predao

Siebert je sudio, VAR mu dao za pravo. Tek usput, sudac u VAR sobi bio je Christian Digert, isti onaj koji je u VAR sobi bio i u onoj nesretnoj utakmici protiv Šahtara kad je Theophile u sudačkoj nadoknadi skrivio kazneni udarac laktom u glavu Pjatova i kad je baš VAR soba signalizirala taj faul. E sad je opet Dingert bio, na neki način, koban za Theophilea. Moreno je zabio, Villarreal je vodio, gol u najgorem trenutku za Modre.

Villarreal je i dalje napadao, šuljao se po šesnaestercu, ali Modri su već do 60. minute imali nekoliko prijetnji. Atiemwen u Rullija, pa onda Ristovski s desen strane također u golmana, Gvardiol s 20 metara, Rulli je obranio.

Ušao je u 61. minuti Petković, dobio je pola sata, s njim i Kastrati, osjetio je Krznar da se Villarrealu može zabiti, bacio je karte na napad. Zicer je imao Alcacer, pucao je pokraj gola, nešto kasnije Livaković je ‘izvadio’ udarac Triguerosa. Nije Dinamo uspio izjednačiti, no, nije ni Villarreal povećao prednost, definitivno, nije još sve izgubljeno.

/Izvor: Jutarnji.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar