Pooštrene mjere za prvosvibanjske praznike – uvodi se policijski sat i obustavlja rad tržnih centara

Pooštrene mjere za prvosvibanjske praznike – uvodi se policijski sat i obustavlja rad tržnih centara

Federalni stožer Civilne zaštite donio je naredbu prema kojoj se za tri dana, 1.,2. i 3. svibnja (petak, subota i nedjelja) ponovo uvodi policijski sat.

Naime, za 1. svibnja se zabranjeno je okupljanje za više od pet osoba, a tijekom ova tri dana policijski sat će biti uveden od 22 do pet sati ujutro.

Iako je Krizni stožer Ministarstva zdravstva FBiH predložio da se uvedu mjere zabrana kretanja starijim od 65 i mlađima od 18 godina, Federalni stožer nije donio takvu odluku.

Treba naglasiti da je ovim dvjema dobnim kategorijama građana prošlotjednom naredbom Federalnog stožera, za mlađe od 18 godina dozvoljeno kretanje od 14 do 20 sati utorkom, četvrtkom i subotom, a za starije od 9 do 13 sati dozvoljeno je kretanje ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Federalni stožer civilne zaštite donio je i posebne mjere od 1., a traju do 15. svibnja.

Tako se naređuje obustava rada svih djelatnosti u tržnim centrima na području Federacije Bosne i Hercegovine izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, ljekarne i veledrogerije.

S druge strane dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta što znači da će od 1. svibnja raditi frizerski i kozmetički saloni, kao i srodne djelatnosti, odnosno svi mali obrtnici koji su obuhvaćeni Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima.

Podsjetimo da je Stožer civilne zaštite HNŽ-a jučer najavio popuštanje mjera od 4. svibnja za male obrte/zanatske radnje, cvjećarnice, urari, postolari, frizerski saloni, kozmetički saloni, te dopušta okupljanje do 10 osoba, umjesto dosadašnjih 5. Također, ovaj županijski stožer donio je i odluku da stariji od 65 i mlađi od 18 godina mogu izlaziti i nedjeljom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar