Popis Kliškog sandžaka iz 1550. – Carski hasovi

Popis Kliškog sandžaka iz 1550. – Carski hasovi

U ovom dijelu popisa prvo je evidentiran i “Novi carski has” ciji se posjedi nalaze preko rijeke Krke, u skradimskom kadiluku. Zatim je upisan “Carski has“, što znači stari has, a što opet pokazuje da je postojao jedan raniji popis, dok su novoosvojena područja evidentirana kao “novi has“. Naslov prvog dijela glasi:  – Novi hasovi Njegove ekcselencije Cara, čuvara svijeta, neka potraje njegova vlast, preko rijeke Krke, u kadiluku Skradin, u livi Klis.
Tu su upisani Vlasi u nahijama Strumička, Plavna, Zrmanja i Bukovica. Pojedinačno su popisivana domaćinstva Vlaha organiziranih u džemate. Na kraju popisa svakog naselja upisan je ukupan broj kuća (hane) toga naselja i to sijakat brojevima, dok je na kraju  popisa svake nahije data rekapitulacija sa podatcima o broju sela, mezri, džemata, knezova i primićuja u toj nahiji.

Označen je iznos flurije za svaku kuću, kao i ukupan iznos filurije. To je porez koji su plaćali Vlasi kao stanovništvo koje se nije bavilo zemljoradnjom, a potječe od riječi florin-zlatnik ili dukat.

Oni su plaćali jedan dukat od svake kuće. Godine 1550. filurija je iznosila 150 akči godišnje za jedno domaćinstvo.

Popis nahija u okviru carskog hasa su: Nahija Strumička, Plavna, Zrmanja i Popina, Zrmanja Istrija, Ostrovica Istrija, Bukovica.

Drugi dio carskog hasa pod naslovom –Hasovi njegove ekselencije cara, neka traje vjecno njegova vlast, u livi Klis, popisan je na isti nacin.
I u okviru ovog djela carskog hasa popisano je vlaško stanovništvo u osam nahija: Nahija Uskoplje, Kupres, Janj, Sokol, Ključ, Belgrad-Dlamoč, Unac, Srb.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar