Popis: Za početak ćemo saznati koliko nas ima i koliko smo stari

Popis: Za početak ćemo saznati koliko nas ima i koliko smo stari

U skladu s planom aktivnosti na obradi popisnog materijala, objava konačnih rezultata popisa u BiH će započeti u 2015. godini.

Prvo će biti objavljen ukupni broj stanovnika, starosna i spolna struktura stanovništva, do nivoa naseljenih mjesta, kazala je za Agenciju Fena Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose sa javnošću Agencije za statistiku BiH.

Po njezinim riječima, trenutno se radi na kontroli i validaciji podataka i definiranju pravila za izvođenje kategorija stanovništva, od kojih je najvažnija broj stalnih stanovnika BiH, odnosno rezidenata, u skladu sa Zakonom o popisu u BiH, Metodologijom popisa u BiH i međunarodnim preporukama.

''Za ovu aktivnost Delegacija Europske Komisije u BiH osigurala je tehničku pomoć u vidu međunarodnih eksperata iz oblasti editiranja i kontrole popisnih podataka, koji počinju s radom u prosincu 2014. godine. Statističke institucije također rade na pripremi diseminacijskih tabela, kao i knjiga za objavljivanje rezultata popisa'', kazala je Adembegović.

Dodala je da je u tijeku i redovna međunarodna monitoring misija u kojoj stručnjaci iz IMO tima, zajedno sa osobljem iz statističkih institucija u BiH, rade na analizi do sada obrađenih podataka popisa.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH usvojilo je jučer, na sjednici u Sarajevu, Informaciju Agencije za statistiku BiH o aktivnostima na obradi podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar