Porezna i inspekcija kreću u akciju naplate doprinosa

Porezna i inspekcija kreću u akciju naplate doprinosa

Zavod mirovinsko-invalidskog osiguranja FBiH nalazi se u lošoj situaciji zbog čega je potrebno odmah početi sa mjerama i aktivnostima radi financijske konsolidacije istog, zaključila je Vlada FBiH na jučer održanoj sjednici.
Zaduženi su porezni obveznici koji su u većinskom državnom vlasništvu, javna poduzeća i javne ustanove da u roku od 15 dana izrade program plaćanja zaostalih neplaćenih doprinosa za MIO, tako da u svakoj od naredne tri godine bude naplaćena po jedna trećina neplaćenih obaveza.

Mjere

Zavod MIO je također zadužen da izradi program smanjenja troškova funkcioniranja te da novac od doprinosa i drugih izvora troši isključivo za isplatu mirovina i materijalne troškove, zatim da hitno obustavi davanje svih oblika kredita zaposlenicima, kao i pomoći udruženjima, stipendija i drugih davanja za koja nema zakonskog osnova.
Uz spomenuto Poreska uprava FBiH zadužena je da hitno sačini i realizira plan pojačanog inspekcijskog nadzora vezanog za neplaćanje ili neblagovremeno plaćanje obaveznih doprinosa za MIO te da pokrene odgovarajući postupak protiv obveznika koji uz plaću ne uplate i doprinose. Federalna uprava za inspekcijske poslove dobila je zadatak da hitno sačini i realizira plan pojačanog nadzora u oblasti radnih odnosa radi suzbijanja rada na crno. Vlada je dala zaduženje i Agenciji za bankarstvo FBiH da hitno provjeri i zabranom obavljanja prometa sankcionira banke koje krše Zakon o doprinosima dopuštajući obveznicima doprinosa i isplatu neto plaće bez uplate doprinosa.

Bolja situacija

Iz Vlade su kazali kako nenaplaćena potraživanja po osnovu doprinosa prelaze milijardu maraka s tim da se na poduzeća u vlasništvu države odnosi 450 milijuna.
Dobra stvar u cijeloj priči jeste što se situacija polako popravlja. Direktni porezi u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isti period 2015. su veći za 96 milijuna, a i ukupan porast doprinosa je 37 milijuna.
Doprinosi za MIO su veći za 17.5 milijuna, a prema podacima Porezne uprave za prva četiri mjeseca ove godine, evidentirano je oko 11.000 novih zaposlenika, što direktno utiče na rast doprinosa a time i na dinamiku isplate mirovina. Vlada kaže da će dodatni novac za stabilizaciju stići i od prodaje nekretnina Zavoda MIO. Vlada je donijela i nekoliko izmjena zakona i kadrovskih odluka.

Osigurati ravnopravnost vojnih umirovljenika

Federalna Vlada je usvojila izvješće o radu Interresorne radne grupe za izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja i uputila ga na usvajanje po hitnom postupku. Osobama koje su ostvarile prijevremeno i povoljnije umirovljenje po uredbama 1, 2 i 3 naknadno su smanjena prava donošenjem Zakona o prijevremenom i povoljnijem umirovljenju.
“Većina njih je značajno izgubila na pravu, a jedan manji broj njih je dobio na pravu. To je u pravnoj praksi nezabilježen slučaj, da se ljudi umirove pod jednim uvjetima, a onda im se mijenjaju uvjeti koje su oni prihvatili”, kazao je resorni ministar Salko Bukvarević. Jedan od razloga za donošenje Zakona je izvršenje presude Ustavnog suda FBiH, od 22. i 29. 1. 2014. godine, kojom je utvrđeno da odredba člana 15. stav 1. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju nije u suglasnosti sa Ustavom FBiH.  Vlada FBiH se opredijelila da ne mijenja osnovicu za isplatu mirovina, već koeficijent. Naime, sada postoje tri koeficijenta: 1,8 za redovne umirovljenike, 1,4 za umirovljenike koji su otišli po osnovu Zakona o pravu branitelja i njihovih obitelji, Zakonu o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji i Zakonu o službi u Vojsci FBiH, dok je koeficijent 1,0 za korisnike po Zakona o prijevremenom umirovljenju. Vlada FBiH predlaže da se svim umirovljenicima isplaćuje mirovinu po jedinstvenom koeficijentu, a za provedbu ove mjere ne bi bila potrebna dodatna financijska sredstva.

DL

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar