Porezna ”pokupila” novac za plaće Doma zdravlja Rama

Porezna ”pokupila” novac za plaće Doma zdravlja Rama

Poreznaa uprava FBiH, odsjek na prinudnu naplatu Mostar, nakon višegodišnjeg postupka utvrđivanja obveza po osnovu doprinosa i poreza na plaće Doma zdravlja „Prozor – Rama", jučer je blokirala račun ove javne zdravstvene ustanove, saznaje Dnevnik.ba.
Na računu je bio novac za plaće koji je netom prije blokade uplatio Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a i to u visini od oko 150.000 KM.
Ravnateljica Doma zdravlja, dr. Mara Anđelić, kaže kako je vrlo upitan pravni temelj za blokadu.
-Rješenje o utvrđenim poreznimim obvezama odnosi se na razdoblje 2005. – 2009. Na to rješenje podnosili smo žalbe, vodili prepisku sa Poreznom upravom, ukazivali na netočnost činjenica. Na kraju smo uputili i tužbu i taj upravni postupak je u tijeku. Pisali smo i zamolbe za odgodu, za plaćanje u obrocima, ali vidimo da ništa od toga nije uvaženo. Novac za plaće djelatnicima otišao je sa tom blokadom, riječi su ravnateljice Anđelić.
Znakovito je da je prioritet za plaćanje obveza na nalogu za blokadu dat obvezama za zdravstveno osiguranje. Tako će blokirani novac koji je iz Zavoda upućen u Dom zdravlja Prozor – Rama ponovno biti na računu istog Zavoda. Zavod će proći odlično,  a ispaštat će djelatnici i pacijenti.
-Što se može reći o činjenici da je jedina zdravstvena ustanova u našoj županiji  pod blokadom upravo Dom zdravlja Prozor-Rama? Što reći o činjenici da se postupak vodio po nekoj anonimnoj prijavi? Ako povežemo ovu činjenicu sa nedavnim pokušajem da se Gradska ljekarna ostavi bez sredstava pa tako i bez lijekova, da se Veterinarska stanica blokira i ugasi, na nedavnu televizijsku emisiju u kojoj je teško oklevetana ova općina i ja kao načelnik, sve to ukazuje na postojanje scenarija protiv Rame. Tvrdim da postoje organizirane snage koje pokušavaju izazvati kaos u Rami, rekao je za Dnevnik.ba načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević.
Niti jedna druga zdravstvena ustanova u HNŽ-u nije u blokadi. U domovima zdravlja u županiji nisu ni vršene provjere uplate poreza i doprinosa  pa ih i nema u evidenciji.
U rami tvrde kako je nelogično i teško prihvatljivo da se blokira rad lokalnog Doma zdravlja, jer je mostarska bolnica udlajena preko 80 kilometara.
-Tražit ćemo svoja prava i spriječiti diskriminaciju u koju su nas uveli. Oni koji organiziraju kaos u našoj općini će polomiti zube ali neće uspjeti u svojoj namjeri. A ciljevi su, ovo prvi put tvrdim, ne politički nego prioritetno interesni. Proračun ove općine izaziva apetite svih onih koji bi ga umjesto u Ramu usmjerili u neke druge centre. Kažem im da neće uspjeti čak ni sa izazivanjem kaosa u koji su se upustili, izjavio je načelnik Ivančević.
Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar