Porezna uprava F BiH vrši pojačanu kontrolu prijevoza putnika do turističkih destinacija

Porezna uprava F BiH vrši pojačanu kontrolu prijevoza putnika do turističkih destinacija

Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) je obavjestila porezne obveznike koji obavljaju djelatnost prijevoza putnika putničkim minibusem ili kombijem prema turističkim destinacijama na području Federacije BiH da će u sljedećem razdoblju vršiti inspekcijski nadzor u predmetu registracije djelatnosti, prijavljivanja radnika, evidentiranja prometa i izdavanja fiskalog računa.

Nadzor će se izvršiti na putnim komunikacijama koje vode do svih turističkih destinacija i uz asistenciju policije, na način da će biti zaustavljena sva vozila koja vrše prijevoz, izvršena indentifikacija vozača, uvid u putne naloge, a od putnika će se tražiti fiskalni računi.

Porezna uprava Federacije BiH je podsjetila i građane da su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun. Zakonom o fiskalnim sustavima propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta ili mjesta gdje je izvršena usluga.

Kako turisti, tijekom prijevoza na željenu destinaciju prilikom inspekcijske kontrole ne bi imali neugodnosti, porezni obveznici su u obvezi putnicima koje prevoze izdati fiskalni račun za izvršenu uslugu prijevoza. Iz PUFBiH podsjećaju obveznike da su za nepoštivanje odredbi Zakona o fiskalnim sustavima, odnosno za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa propisane visoke novčane kazne u iznosu od 2.500 KM do 20.000 KM za pravne osobe, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovornu pravnu osobu, te od 3.000 do 10.0000 KM za poduzetnike.

Za ponovo učinjene prekršaje obveznika u sljedeće dvije godine propisana je i mjera izricanja zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godinu dana.

-Upozoravaju se porezni obveznici, prijevoznici kod kojih se tijekom kontrole utvrde nepravilnosti da će vozila biti privremeno isključena iz prometa što će dovesti do nezadovoljstva putnika i drugih posljedica koje mogu negativno utjecati na poslovanje pravnih i fizičkih osoba koja se bave ovom djelatnošću. Inspektori Porezne uprave Federacije BiH će aktivnost inspekcijskog nadzora provoditi svakog dana tijekom radnog vremena i izvan radnog vremena, ali i u dane vikenda, u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline kada je riječ o obavezi evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnih računa – navodi se u priopćenju Porezne uprava Federacije BiH.

poslovni-global.ba / PU FBiH

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar