Porijeklom Ramac: Roko sa 16 godina upisao studij matematike i zadivio Nijemce

Porijeklom Ramac: Roko sa 16 godina upisao studij matematike i zadivio Nijemce

Najmlađi maturant gimnazije Roko Sandro Markešić u Bad Hersfeldu preskakao je razrede i bio najbolji učenik u školi.

Nikada se nisam osjećao kao genij i čudno mi je kada me tako nazivaju jer se smatram sasvim normalnim dečkom – kaže Roko Sandro Markešić, 16-godišnjak o kojem su se ovih dana raspisali njemački mediji jer je najmlađi maturant u Od samog početka školovanja bio je napredniji od ostale djece pa je preskakao razrede.

Svi stariji od njega

Navikao je, ističe, da su u razredu svi barem dvije godine stariji od njega. Godinama je, dodaje, bio i fizički najmanji u razredu, ali više nije jer sada je visok 184 centimetra i još uvijek raste.

 

Da bi maturirao još mora položiti usmeni ispit, a nakon toga planira upisati studij matematike s ekonomijom u Münchenu, na fakultetu TUM. Volio bi, kaže, kada završi fakultet raditi kao matematičar u nekoj banci.
“Imam dobre ocjene i nadam se da su mi velike šanse za upisati taj fakultet. Matematičari u Njemačkoj lako dobivaju posao i to je sigurno još jedan razlog više zašto sam se odlučio za taj studij. Oduvijek mi je jako dobro išla matematika. Studiranje u Münchenu me privlači jer je to veliki grad s mnogo zanimljivih sadržaja, a tamo imam i dosta rodbine. Volim velike gradove i zato mi se i Zagreb jako sviđa”, ističe Markešić koji planira uz studij i raditi kao konobar kako bi se mogao sam uzdržavati, a ne tražiti novac od roditelja.

Podrijetlom iz Rame

Njegova majka Daniela je kozmetičarka i u Bad Hersfeldu ima svoj salon, a otac Ante je nogometni trener i fizioterapeut. Oboje su porijeklom iz Rame u Bosni i Hercegovini, a prije odlaska u Njemačku živjeli su u Zagrebu.

Roko tvrdi da ga roditelji u svemu podržavaju, posebno u odluci da se u životu bavi matematikom. Rođen je u Njemačkoj, ali odlično govori hrvatski jezik kojim uvijek priča s roditeljima. Njegova tri i pol godine starija sestra Sara je maturirala prošle godine i radi u trgovini namještajem.

Ljubazniji u Hrvatskoj

Veseli ga što će i ovo ljeto, čim završe upisi na fakultet, kao i svake godine doći u Hrvatsku i većinu vremena provesti u Slanome pokraj Dubrovnika gdje mu žive baka i djed.
“Volim doći u Hrvatsku. U Njemačkoj je sve modernije, ali su ljudi u Hrvatskoj mnogo ljubazniji”, komentira mladić dodajući da obožava hrvatsku hranu i može si, kaže, zamisliti i da jednog dana živi u Hrvatskoj.
Sa samo četiri godine Roko je počeo igrati nogomet koji mu je uz matematiku također velika ljubav. Trenutno igra u kadetskoj momčadi lokalnog klubu JFV Bad Hersfeld. Igrao je i stolni tenis kojeg je malo zapustio zbog školskih obaveza.
jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar