Poruka iz Rusije: Spremni smo podržati Republiku Srpsku

Poruka iz Rusije: Spremni smo podržati Republiku Srpsku

Glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina Dmitrij Peskov izrazio je nadu da Srbija i Republika Srpska neće pokleknuti pred pritiscima Zapada i pridružiti se sankcijama protiv Rusije, dok je čelnik RS-a Milorad Dodik najavio susret s Putinom potkraj mjeseca u Moskvi.

U intervjuu za banjalučku Alternativnu televiziju, koja se nalazi pod sankcijama SAD-a, Peskov je Srbe nazvao “braćom i strateškim partnerima”. Putinov glasnogovornik je ocijenio kako je Beograd trenutačno pod većim pritiskom Zapada da uvede sankcije Ruskoj Federaciji nego što je to slučaj s vlastima entiteta Republike Srpske, koje u BiH koče taj proces. “Na Srbiji je još veći pritisak nego na Republici Srpskoj. Nadamo se da će imati dovoljno snage da ne stanu u red ovog mainstreama kolektivnog Zapada”, rekao je Peskov. Intervju je sniman u Moskvi, a voditeljica ga je vodila na ruskom jeziku.

“Spremni smo podržati Republiku Srpsku”

O tradicionalnim vezama Rusije sa Srbijom Peskov je kazao da je Srbija suverena država i da Rusija nema ništa protiv njenih odnosa sa zapadnim zemljama.

“Smatramo da ništa, nikakva suradnja sa zapadnim ili nekim drugim državama ne smije biti prepreka za nastavak razvijanja naših odnosa. To je za nas najvažnije”, naveo je Peskov. O odnosima s Republikom Srpskom Peskov je rekao da “srpski prijatelji zaista dosljedno istupaju u cilju održavanja dobrih odnosa između Ruske Federacije i Banje Luke” i da će ti odnosi jačati na svim poljima.

“Znamo kakav je pritisak unutar BiH, kakav je vanjski pritisak u okviru međunarodnih mehanizama, koji funkcioniraju sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu. I, naravno, u skladu s našim mogućnostima, prije svega ekonomski, spremni smo podržati Republiku Srpsku kako bi ona imala snage dosljedno pratiti svoj pravac u okviru te iste države u kojoj se nalazi”, rekao je Peskov o potpori RS-u, koja se u BiH protivi pridruživanju sankcijama.

Odbacio mogućnost Putinovog izručenja

Vezano uz status Republike Srpske unutar BiH, Peskov je rekao da je ona jedan od dva entiteta u toj državi i da je apsolutno ravnopravna sukladno Daytonskom sporazumu. Peskov se usprotivio promjenama Daytonskog mirovnog sporazuma i zadiranju u ovlasti entiteta, za što je optužio zapadne administracije angažirane u Bosni i Hercegovini. Putinov glasnogovornik odbacio je mogućnost da predsjednik Ruske Federacije bude izručen Međunarodnom kaznenom tribunalu.

Na upit o prijeporima s postrojbom plaćenika Wagner u Bahmutu, rekao je kako zbog teških borbi ondje “kipe emocije”. U odvojenom intervjuu emitiranom na Radioteleviziji Republike Srpske predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će se u Moskvi 23. svibnja susresti s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing