Poskupilo brašno, slijede i pekarski proizvodi

Poskupilo brašno, slijede i pekarski proizvodi

Početak godine u Bosni i Hercegovini u znaku je novog vala poskupljenja. Brašno je poskupjelo za 30 posto, a očekuje se i rast cijena pekarskih proizvoda. Rast cijena brašna neće se zaustaviti na ovome, a glavni razlozi za to su poskupljenje električne energije i rekordne cijene pšenice na tržištu. 

Nova godina donijela je i nova poskupljenja brašna, pa tako vrećica od 25 kilograma sada košta od 24 do 26 maraka. Mlinari najavljuju da je to samo početak.

Za mjesec dva dana je pretpostavljam da se primičemo granici od 30 KM po vrećici, to će se vjerovatno do svibnja dogoditi, sad mlinari to rade postupno, kako dolazi skuplja sirovina i cijene se dižu, za očekivanje je da svi krenu pomalo da diže, marka po vrećici, pa za mjesec opet marka”, kaže predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos.

Izvor: BHRT/Ivana Trbić (S.T.)

Nakon brašna, poskupit će i pekarski proizvodi.

Pored svih ostalih poskupljenja repromaterijala morat će doći do korekcije pekarskih proizvoda”, ističe predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš.

Kako objašnjavaju mlinari i pekari, glavni razlog za poskupljenje je rast cijene električne energije, ali i rekordne cijene pšenice na burzama.

Novo poskupljenje samo je još jedan u nizu udara na džep građana

Dok je prosječna isplaćena neto plaća u Bosni i Hercegovini 1020 KM, sindikalna potrošačka korpa iznosi 2.101 KM, pa je lako izračunati kupovnu moć prosječnog potrošača.

“Polovina je ono što se računa u potrošačku korpu sigurno san za većinu građana, ne samo u RS, nego i cijeloj BiH s obzirom na plate i penzije. U svakom slučaju očekujemo još poskupljenja, ovo je tek prvi korak”, izjavio je predsjednik Udruženja potrošača Zvono Jovan Vasilić.

“Odrekli smo se svega da bismo razvukli plaću i mirovinu od prvog do prvog, ali i to je nedovoljno”, kažu nam građani.

Ako je suditi po tome kako je počela, u ovoj godini mogle bi se obistiniti crne prognoze ekonomista

Naša ekonomija je potrošačka nije proizvođačka i 90 % proračuna se formria iz PDV i vlada sigurno neće biti toliko agilna da sprečava poskupljenja. Vlada ne može ni da interveniše jer intervenište putem robnih rezervi, a mi nemamo robne rezerve”, kaže ekonomista Aleksa Milojević.

Trendu rasta cijena, koji je prisutan već pola godine, za sada se ne nazire kraj. Vrijednost zabilježena u Indeksu cijena hrane u svibnju 2021. je dostigla najvišu razinu posljednjih deset godina, i to je samo početak.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar