POŠLI, ZAUSTAVLJENI, PROŠLI: Nakon reakcija s vrha migranti stižu u Mostar

POŠLI, ZAUSTAVLJENI, PROŠLI: Nakon reakcija s vrha migranti stižu u Mostar

Po drugi puta novinari mostarskih redakcija maloprije su se uputili u Salakovac. Tamo bi nakon cjelodnevne drame oko njihova polaska, pa zaustavljanja i i puštanja trebali stići migranti.

foto: Klix.ba

Pet autobusa sa migrantima jutros je zaustavila policija, zabranivši im ulazak u HNŽ. Uslijedile su žestoke reakcije s viših razina, pa su autobusi pušteni prema Mostaru.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije su priopćili da ni oni, niti Grad Mostar, nisu uopće kontaktirani niti konzultirani o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu. “Stoga se postavlja pitanje tko je i na koji način donio odluku o njihovu upućivanju u Hercegovačko-neretvansku županiju”, kazali su.

“Držimo kako je donošenje takve odluke, ma tko da ju je donio, eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabiliziranja HNŽ, što nećemo dopustiti. U tom kontekstu, županijska tijela sigurnosti, izvršavajući povjerene zadaće, dužna su jamčiti sigurnost svih građana Županije i poštivanje javnog reda i mira”, istuču iz Vlade HNŽ.

“Svjesni teške situacije u kojoj se nalazi većina osoba koje su se iz različnih razloga našle na području BiH, pozivamo odgovorna državna tijela da pitanja njihova boravka rješavaju na ustavan i zakonit način. Suosjećajući s teškom sudbinom ljudi koji su morali napustiti svoje domove, izražavamo spremnost da, poštujući narečenu ustavnu strukturu BiH, sustavno i na najprihvatljiviji način rješavamo njihov status”, zaključili su.

Međutim, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za RSE izjavio kako su autobusi zaustavljeni odlukom policijskog komesara HNŽ-a Ilije Lasića.

„Što se mene tiče, ovo je državni udar, jer su spriječene državne institucije da obavljaju Ustavom propisan posao. Tražim od tužiteljstva da spriječi državni udar, a onaj ko ga je napravio mora biti uhićen. Kako bi se omogućilo da funkcionira Ustav i zakon ove države“, kaže Mektić.

Iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH Denisa Zvizdića također je stiglo priopćenje u kojem naredbu MUP-a HNŽ-a ocjenjuju zakonski neutemeljenom i vannadležnom naredbom da se autobusi sa migrantima zaustave ispred Konjica i da im se ne dozvoli prolaz na odredište u objekat u Salakovcu.

„Smatram najgrubljim kršenjem zakona i sprečavanjem državnih organa u provođenju državnih nadležnosti, a posebno zbog činjenice da smo prije par dana, a i jučer, jasno priopćili da migrante koji se nalaze na otvorenim prostorima u BiH treba smjestiti na human i čovjeku dostojan način. U potpunosti je neprihvatljivo da se bilo tko poigrava sa osobama koje su u nevolji“, ističe se u priopćenju iz Zvizdićevog kabineta.

U tijeku je izvanredna sjednica županijske Vlade, koja je na udaru viših razina vlasti zbog nepropuštanja migranata, a očekuje se i njihovo novo očitovanje o cjelokupnoj situaciji.

(Republikainfo.com)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar