POSLODAVCI NE UPLAĆUJU: Oko 46 tisuća radnika nema zdravstveno osiguranje

POSLODAVCI NE UPLAĆUJU: Oko 46 tisuća radnika nema zdravstveno osiguranje

Oko 46 tisuća radnika u Republici Srpskoj i dalje ne može ostvariti pravo na besplatno liječenje jer njihovi poslodavci nisu uplatili doprinose za zdravstveno osiguranje, iako im je Vlada Republike Srpske nakon ukidanja izvanredne situacije dala prijelazno razdoblje da izmire dugovanja.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja podsjećaju da je od ožujka 2020. do kraja svibnja 2023. godine bila na snazi izvanredna situacija zbog pandemije i u tom razdoblju svi građani, i neosigurani, imali su pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, prenosi Glas Srpske.

“Po okončanju izvanredne situacije krajem svibnja ove godine je istovremeno prestala važiti i odluka da svi građani imaju osiguranje. S obzirom na veliki broj građana koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja, Vlada RS je donijela odluku da bude dan i prijelazni period, odnosno rok od dva mjeseca – do 31. srpnja, da svi građani ponovo imaju osiguranje, ali da u tom roku poslodavci izmire svoje obveze po osnovu doprinosa, a građani reguliraju svoj status osiguranja ako to nisu učinili”, istaknuli su u Fondu i naglasili kako je očigledno da pojedini poslodavci nisu iskoristili ni dodatno razdoblje koji im je dano, pa su od kolovoza radnici opet ostali bez zdravstvenog osiguranja.

Kako navode, i dalje za oko 46.000 radnika nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje, odnosno za oko 48.000 osiguranika, ako se pored radnika računaju i druge kategorije osiguranika.

“Važno je da se doprinosi redovno uplaćuju jer neplaćanjem se ne uskraćuju samo radnici za prava iz zdravstvenog osiguranja već se dovodi u pitanje kompletan zdravstveni sustav i funkcioniranje svih zdravstvenih ustanova”, poručili su iz Fonda, čiji su gotovo jedini izvor prihoda doprinosi. Ako se ti doprinosi ne uplaćuju, Fond ne samo da nije u mogućnosti proširivati prava osiguranika kako bi dodatno unaprjeđivali zdravstvenu zaštitu, već se, kako su istaknuli, u pitanje dovodi i očuvanje postojećih prava.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić tvrdi da je većina radnika za koje doprinosi nisu uplaćeni na vrijeme iz javnog sektora

“Zašto Vlada Republike Srpske ne natjera, recimo, neku lokalnu zajednicu da izmiri obveze za doprinose svojim radnicima ili zdravstvene ustanove. Porezna uprava RS treba, bez obzira na to koji je sektor u pitanju, blokirati račun poslodavca koji ne uplaćuje poreze i doprinose”, kazao je Trivić i dodao da se na ovaj način stvara loša slika o ostalim poslodavcima, koji na vrijeme izmiruju svoje obveze.

I predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić smatra da je sve koji ne uplaćuju obveze za radnike potrebno kažnjavati istom mjerom, ali i kazneno tjerati zbog, kako kaže, potkradanja državne kase i radnika.

Prema njenim riječima, bilo je besmisleno davati bilo kakve rokove poslodavcima, koji, očigledno, očekuju da im ta dugovanja budu otpisana.

“Jedino je rješenje u potpunosti primijeniti zakon, ne gledajući radi li se o javnom ili privatnom poduzeću. Zakon mora biti jednak za svakog”, kazala je Mišićeva.

Prijavljeni osiguranici

Podaci Fonda za šest mjeseci govore da su za 253.251 radnika doprinosi bili uplaćeni, dok je zaključno s 31. srpnjem broj radnika nešto veći i iznosi 253.855.

“Ako promatramo sve kategorije osiguranika, ne samo zaposlene, za oko 2.600 je povećan broj osiguranika za koje je plaćen doprinos. Međutim, oko 2.000 osiguranika više je prijavljeno na osiguranje u srpnju u odnosu na lipanj. Prema tome, ovaj podatak ukazuje na to da je u proteklom mjesecu značajan broj građana regulirao svoj status, odnosno da su se po nekom osnovu prijavili na osiguranje”, kazali su u Fondu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar