Postignut dogovor! Lideri odlučili da se BiH zaduži 330 miliona eura kod MMF-a

Postignut dogovor! Lideri odlučili da se BiH zaduži 330 miliona eura kod MMF-a

Dogovor je postignut, a o detaljima sastanka i rješenju koji su postigli znat će se nakon što se akteri obrate medijima koji od 11 sati jutros čekaju ispred zgrade Delegacije EU u Sarajevu.

Iako su dogovor o raspodjeli novca trebali po ustaljenoj praksi postići entiteti, “prste” je naknadno umiješao HDZ koji je tražio da se u dogovor “ugrade” i kantoni u Federaciji BiH što je predstavljalo potpuno novu praksu s obzirom da u dosadašnjim aranžmanima sa MMF-om to nikada nije rađeno.

Na kraju su se u proces uključili i predstavnici EU i MMF-a i Ambasade SAD-a u našoj zemlji te kumovali da se proces relaksira i odblokira te da se pošalje usaglašeno Pismo namjere.

Kako je Klix.ba ranije pisao, ovo pismo je u proteklim danima već potpisalo pet članova Fiskalnog vijeća, a to su premijer FBiH Fadil Novalić, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, zatim predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te premijer RS-a Radovan Višković i ministrica finansija RS-a Zora Vidović. Potpise nisu bili stavili ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.
Posljednji rok za podnošenje zahtjeva za 330 miliona eura kredita je 16. april. Pismo namjere, naravno, treba poslati prije tog datuma. Kako je ranije kazao guverner Centralne banke BiH Senad Softić, 90 zemalja svijeta trenutno traži novac MMF-a.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar