Postignut dogovor sindikata liječnika i Vlade HNŽ-a?

Postignut dogovor sindikata liječnika i Vlade HNŽ-a?

Predstavnici Sindikata u utorak, 22. svibnja su bili na neformalnom sastanku s premijerom županije Nevenkom Hercegom, te su po riječima Kristine Bevande, predsjednice sindikata uspjeli približiti stavove, i izaći jedni drugima u susret.

Liječnici i stomatolozi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji obustavili su generalni štrajk koji je bio najavljen za srijedu 23. svibnja, jer su, kako nam navode iz Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije sa županijskom Vladom, na obostrano zadovoljstvo, pronašli rješenje.

Predstavnici Sindikata u utorak, 22.svibnja su bili na neformalnom sastanku s premijerom županije Nevenkom Hercegom, te su po riječima Kristine Bevande, predsjednice sindikata uspjeli približiti stavove i izaći jedni drugima u susret. ”Nakon obećanja da će kolektivni ugovor biti potpisan do kraja svibnja, Skupština Sindikata je to prihvatila i odučila da danas obustavlja generalni štrajk. Većina spornih točaka je usuglašena ali ćemo i mi dati prostora Vladi da to financijski isplanira kako bi i mi u konačnici bili zadovoljni, što znači da će kolektivni ugovor biti potpisani na tri godine”, rekla je Bevanda za Bljesak.info.

Sindikat je prihvatio raniju ponudu Pregovaračkog tima Vlade HNŽ u kojoj se satnica s dosadašnjih 2,00 KM povećava na 2,30 KM, a koeficijenti za 0,60 KM linearno za zanimanja liječnika medicine i stomatologije. ”S njihove strane je pokazana volja da se ovo riješi, te sad imaju svoje finalne dogovore unutar Vlade, nakon kojih bi mi trebali dobiti poziv da dobijemo konačnu verziju tog dogovora”, rekla je Bevanda. Podsjećamo, Sindikat je u prošlom tjednu objavio kako su pregovori propali, optužujući Vladu da su uslijed pregovora medijima dali podatke i iznose iz kolektivnog ugovora.

U međuvremenu, Vlada HNŽ-a je objavila priopćenje kako je današnjim danom isteklo predviđeno vrijeme za pregovore između Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Pregovaračkog tima Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, ali nije postignut dogovor oko prava i obveza poslodavaca i radnika iz djelatnosti liječnika medicine i stomatologije na području HNŽ. ”Kroz pregovarački proces jasno je ukazano kako financijske mogućnosti zdravstvenog sustava u HNŽ ne mogu podnijeti dodatnih 50 milijuna KM koliko iznose zahtjevi sindikata”, poručeno je ranije iz Vlade HNŽ. Komentar Vlade HNŽ, do zaključenja ovog teksta,  nismo uspjeli dobiti.

 

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar