Potraga za radnicima na Jadranu

Potraga za radnicima na Jadranu

Slobodna Dalmacija piše kako pojedini hoteli u Splitu još nemaju dovoljno čistačica i osoblja za rad u hotelskim praonicama rublja.

U splitskom Regionalnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) trenutno je evidentirano 27.705 nezaposlenih osoba, odnosno 508 manje nego prošloga mjeseca te 4062 osobe manje nego u veljači prošle godine. Većinom su to osobe sa srednjom stručnom spremom, a najveći broj nezaposlenih čine upravo osobe iz tercijarnog sektora što uključuje i čistače, konobare, kuhare, pomoćne kuhare i druge.

U protekla dva mjeseca u splitskom je Regionalnom uredu HZZ-a ukupno tražen 2721 sezonski radnik od čega 1683 sezonska radnika baš za djelatnost pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane.

“Od zanimanja najviše se traže konobari, prodavači, kuhari, sobarice, čistačice, pomoćni kuhari, kuhinjski radnici, pomoćni konobari, recepcionari, pralje, turistički vodiči i barmeni. U ovogodišnjoj iskazanoj potražnji za sezonskim radnicima u turizmu dominiraju velike hotelske tvrtke u Splitsko-dalmatinskoj županiji”, kazala je za Slobodnu Dalmaciju predstojnica splitskog HZZ-a Jela Gogić.

Odnedavno se u raspoloživu radnu snagu ubrajaju i umirovljenici stariji od 60 godina, koji po novom zakonu mogu preko ugovora od djelu raditi pola radnog vremena, a u splitskom HZZ-u kažu da im se dosad javilo tek pet poslodavaca koji prihvaćaju mogućnost zapošljavanja umirovljenika.

Poučeni iskustvima iz prijašnjih godina, kada su teško pronalazili kvalitetne sezonske radnike, poslodavci su poboljšali uvjete zapošljavanja.

To je Slobodnoj Dalmaciji iz prve ruke potvrdio i Splićanin Ante Grčić koji je već dogovorio sezonski posao.

“Prije dva tjedna bio sam na razgovoru za posao za voditelja ugostiteljskog objekta na Braču i ovaj tjedan ću s vlasnikom finalizirati dogovor. Počinjem raditi već u prvom tjednu travnja. Dogovoreno je da ću raditi do kraja listopada. Poznajem neke poslodavce koji su kolege iz struke već u veljači zvali za posao, potražnja za radnim kadrom je jako velika. Radnici su toliko traženi da neće biti nikakav problem usred ljeta dati otkaz na jednom radnom mjestu, ako se dogovoreni uvjeti ne ispoštuju, i naći posao kod drugog, poštenijeg poslodavca, na čitavoj obali i otocima. Posla ima, situacija je takva da se može birati što i po kojim uvjetima. Naravno, pod uvjetom da si dobar i kvalitetan radnik”, kazao je ovaj Splićanin.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar