Potres jačine 6,7 po Richteru pogodio Novi Zeland

Potres jačine 6,7 po Richteru pogodio Novi Zeland

Istočna obala Novog Zelanda pogođenja je jučer potresom jačine 6,7 stupnjeva po Richteru.

Epicentar potresa bio je u moru, gotovo 200 kilometara od grada Gisborne na Sjevernom otoku, na dubini od 35 kilometara, objavio je američki Geološki institut. Novozelandska organizacija civilne obrane objavila je da je mala vjerojatnost da će potres izazvati tsunami koji bi predstavljao prijetnju Novom Zelandu.

Vlasti su službeno objavile da ne postoji opasnost od tsunamija.

Epicentar potresa je bio predaleko od obale i preduboko da bi uzrokovao štetu na kopnu, kazao je glasnogovornik.

GeoNet, novozelandska služba za monitoring potresa, ocijenila je podrhtavanje ozbiljnim te priopćila da se potres osjetio na donjem dijelu Sjevernog otoka i gornjem dijelu Južnog otoka.

Novi Zeland nalazi se na rubu takozvanog pacifičkog vatrenog prstena, gdje se kontinentalne ploče sudaraju te uzrokuju česte seizmičke i vulkanske aktivnosti. Tu zemlju godišnje pogodi oko 20.000 podrhtavanja jačine od 2,5 do 6,0 ili više stupnjeva.

Grad Christchurch na Južnom otoku pogodio je 2011. godine potres jačine 6,3 stupnjeva po Richteru, pri čemu je poginulo 185 ljudi.

Wellington je pak 1855. godine bio poprište najsnažnijeg potresa u toj zemlji jačine 8,2 stupnjeva po Richteru, koji je promijenio cjelokupnu geografsku strukturu grada.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar