Potres u Čileu magnitude 8,3 izazvao tsunami

Potres u Čileu magnitude 8,3 izazvao tsunami

Najmanje dvije osobe su poginule a desetak je ozlijeđeno u potresu magnitude 8,3 koji je u srijedu pogodio obalno područje Čilea i izazvao valove visoke više od 4,5 metara. Manje od sat vremena nakon prvog potresa, osjetila su se tri naknadna podrhtavanja tla koja su imala magnitudu veću od 6.

Potres je pogodio područje 167 kilometara sjeverno od luke Valparaiso a po prvim je mjerenjima bio magnitude 7,9. Zaljuljao je zgrade u glavnom gradu Santiagu i izazvao upozorenja na tsunami za Čile, Peru i Havaje, kao i za Francusku Polineziju. Svjedoci kažu da se osjetio čak u Buenos Airesu udaljenom 1.200 kilometara.Čileanske vlasti zatražile su od stanovnika evakuaciju iz obalnih područja.

Valovi do 4,5 metara pogodili su nakon potresa grad Coquimbo, priopćila je mornarica. Na Polineziji se očekuje valovi do tri metra, a oni manji od metra mogli bi pogoditi i najveći dio južnog Pacifika uključivo i Novi Zeland, Fiji, Vanuatu i Solomonske otoke. Ako tsunami dođe do Havaja, to bi se moglo dogoditi tek u četvrtak iza podneva po srednjeeuropskom vremenu.
Hina
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing