Potrošačka košarica skuplja za 300 maraka

Potrošačka košarica skuplja za 300 maraka

Za samo godinu svakodnevica građana BiH pretvorena je u dramu i grozničavu potragu za prehrambenim proizvodima u akcijskoj ponudi, jer su troškovi života enormno porasli.

To dokazuju cijene u bh. tržnim centrima, ali i statistički podaci iz istog razdoblja prošle godine. Tako je za potrošačku košaricu, prema izračunu Sindikata BiH, u travnju 2021. trebalo izdvojiti 2.083 KM. Troškovi života četveročlane obitelji u veljači ove godine iznosili su 2.389 KM, dok se podaci za ožujak tek očekuju i bit će još porazniji, prenosi “Dnevni Avaz”.

Akcijske ponude

U travnju 2021. godine kilogram riže kupovao sa za 3,29, dok danas košta 3,90 KM. U istom razdoblju kruh je poskupio s 2,50 na 2,80 KM po kilogramu, a brašno s 0,94 na 1,65 po kilogramu. Cijelo pile je koštalo 4,96, dok danas košta 7,10 po kilogramu, jaja su skuplja za oko 2 KM po kornetu, dok se maslac po cijeni od 21 KM po kilogramu danas može pronaći samo u akcijskim ponudama.

Cijena šećera u travnju 2021. iznosila je 1,23, a trenutno iznosi 1,70 KM. Dramatičan je skok cijene ulja, koje je koštalo oko dvije KM, a danas 4,80 KM. U istom razdoblju dizel je s 2,05 poskupio na 3,16 KM, a benzin s 2,20 na 3,06 KM po litru.

Nema pomoći

Poskupljenja su građanima život zagorčala, ali su proračunima donijela rekordne prihode, pa mediji i ekonomski analitičari već duže vrijeme upozoravaju i predlažu da se dijelom tih sredstava pomogne građanima da prežive. Međutim, takvih odluka nema ili ne prolaze.

“Briga o najsiromašnijim slojevima društva od naših političkih lidera ili vladajuće koalicije na razini BiH je ravna nuli”, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Novi val

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić nedavno je podsjetio na upozorenja i apele koje je mjesecima slao vlastima da se donesu mjere i pomogne građanima, a sve kako bi se usporio inflatorni udar.

“Nakon odbijanja da, barem privremeno, obustave naplatu akciza na gorivo, sada svjedočimo spiralnom rastu cijena”, istaknuo je Hadžić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar