Potvrđeno 11 optužnica protiv bivših pripadnika HVO Mostar

Potvrđeno 11 optužnica protiv bivših pripadnika HVO Mostar

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 bivših pripadnika Hvatskog vijeća obrane za zločine počinjene na području Mostara 1993. i 1994. godine.

Za zločin protiv čovječnosti optuženi su Nedžad Ćorić, Jure Kordić, Dražen Lovrić, Dario Sušac, Nedžad Tinjak, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić, Marinko Šunjić i Slavko Golemac.

Optuženi su da su od srpnja 1993. do ožujka 1994. godine sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu u okviru kojeg je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Mostara nezakonito uhapšeno i odvedeno u logor Vojno, gdje su držani u nehumanim uvjetima.

„Oni su svojim radnjama počinili ili na drugi način pomagali različitih oblika fizičkog, psihičkog i seksualnog nasilja, te doprinosili jačanju uvjeta u logoru koji su bili brutalni i ponižavajući“, navodi se u optužnici.

Iz Tužiteljstva je priopćeno da su svi optuženi bili pripadnici HVO-a, Prve bojne Druge Brigade i Kažnjeničke bojne.

„Cilj je bio zatočenje, zlostavljanje i progon bošnjačkoga civilnoga stanovništva sa teritorija planirane Hrvatske države Herceg Bosne“, navodi se u optužnici.

U optužnici se navodi da je stotine muškaraca bošnjačke nacionalnosti izvođeno iz logora Heliodrom na prisilni rad, kao i da su civili nezakonito zatvarani u logor u mjesto Vojno, gdje su držani u ponižavajućim i nehumanim uvjetima u garaži i podrumu jedne kuće, izloženi tjelesnom i psihičkom zlostavljanju.

Optuženi su, prema navodim Državnog tužiteljstva, znajući kakva je priroda takvog sistema i sa namjerom da ga unaprijede, svjesno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa Markom Radićem, Draganom Šunjićem, Damirom Brekalo, Mirkom Vračevićem i drugima.

Sud BiH osudio je Radića na 21, Šunjića na 16, Brekala na 20, i Vračevića 12 godinu zatvora za zločine počinjene na području Mostara, prenosi BIRN.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar