Povećan broj slučajeva gripe i prehlade u HNŽ – Rama još bez gripe

Povećan broj slučajeva gripe i prehlade u HNŽ – Rama još bez gripe

Na području općine Prozor-Rama slučajevi gripe još nisu evidentirani, rakla nam je ravnateljica Doma zdravlja Rama dr. Mara Anđelić.
Po njenim riječima, kod pacijenata su zabilježeni slučajevi viroze i blagog porasta temperature sa slabim kašljom, dok je protok pacijenata posljednjih dana u blagom opadanju u odnosu na dane blagdana, kada se dnevno s ovim simptomima u Hitnu javljalo i do stotinu pacijenata.
Dr. Anđelić savjetuje da se, ukoliko su simptomi blaži, odmah ne ide liječniku, potrebno je piti što više toplih napitaka i mirovati, a ukoliko takvo stanje potraje više dana potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Iznimno hladno vrijeme koje vlada sa sobom je donijelo prehlade, viroze, ali i gripu. Ovih dana bilježi se veliki broj slučajeva prehlade i gripe i u HNŽ-u.
Niske temperature koje ne zaobilaze ni Hercegovinu pogoduju širenju bolesti. Kako FTV doznaje iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, najveći broj oboljelih su odrasli u dobi od 30 do 64 godine. Bolest je praćena visokom temperaturom, glavoboljom i malaksalošću. “U kasnijem stadiju može doći do promjena koje se manifestiraju kašljem, bolovima u prsima, otežanim disanjem i u tom slučaju obvezno se treba javiti liječniku jer može doći i do komplikacije gripe koja se manifestira, u prvom redu, jakom upalom pluća”, objašnjava Eniz Čolaković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

BiH je ove godine pogodila gripa visokog intenziteta, a oboljelih je više tisuća u svim područjima zemlje. Stvaran broj oboljelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i raste jer se mnogi pacijenti ne obrate liječniku, nego ostaju liječiti se doma. Samo u TŽ-u u prvom tjednu 2017. registrirano je 1250 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i 493 bolesti slične gripi.

U FBiH je do 31. prosinca prijavljeno oko 8500 osoba sa simptomima sličnim gripi, što je znatno veći broj u odnosu na isto razdoblje lani. Povećana aktivnost registrirana je u četiri županije – Sarajevskoj, Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Zapadnohercegovačkoj, prenosi Večernji list BiH. Liječnici upozoravaju da je gripa zarazna i da ju obvezno treba preležati, a cijepljenje je ipak najučinkovitiji način njezina sprečavanja. Prava sezona gripe tek dolazi, upozoravaju medicinski djelatnici.

Teži oblici često sa sobom nose komplikacije s respiratornim sustavom. Kako ističu liječnici, za ove viroze nema lijeka. Potrebno je piti čajeve, vitaminske napitke, jesti voće i vruće juhe. Virus gripe prenosi se dosta lako dodirom i kapljičnim putem. Građanima se preporučuje izbjegavanje prenapučenih prostora.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar