POVEĆANJE MIROVINA: Dobre vijesti za umirovljenike, ali u Njemačkoj

POVEĆANJE MIROVINA: Dobre vijesti za umirovljenike, ali u Njemačkoj

Umirovljenike u Njemačkoj očekuje značajno povećanje mirovina u narednoj godini, a tako nešto nije se u istočnoj Njemačkoj dogodilo u posljednjih šest godina, u zapadnoj u zadnjih 40 godina.

Prema podacima dpa, oko 21 milijun umirovljenika u Njemačkoj u narednoj godini može očekivati značajno povećanje mirovina. Prema službenim procjenama, u srpnju 2022. očekuje se rast mirovina za 5,2 posto u zapadnoj Njemačkoj i 5,9 posto na istoku Njemačke.

Zaključak proizlazi iz Nacrta izvješća o mirovinskom osiguranju za 2021. godinu

Njemačko mirovinsko osiguranje je u srijedu izvijestilo  javnost o novoj odluci o usklađivanju mirovina i svom financijskom stanju. Na istoku je vrijednost, kao i obično, nešto veća, kako bi se tamošnja niska mirovina uskladila s onom na zapadu.

Ako sada izračunamo vrijednost, odnosno povećanje mirovine, dolazimo do zaključka da će mjesečna mirovina u visini od 1000 eura, a koja se temelji samo na zapadnim doprinosima, od 1. srpnja porasti za 52 eura, a ista mirovina s istočnim doprinosima, porasti će za 59 eura.

Povećanje mirovine u Njemačkoj je moguće očekivati i u 2023. godini

Podsjećamo, u zapadnoj Njemačkoj zabilježen je porast mirovina u visini od 5,59 posto davne 1983. godine. U istočnoj Njemačkoj mirovine su zadnji put porasle 2016. s plusom od 5,95 posto.

Ove godine pandemija korone spriječila je povećanje mirovina: na zapadu, podlijegala je nultoj stopi, a u istočnoj Njemačkoj kretala se plusu u visini od 0,72 posto.

Prema sadašnjim procjenama, moglo bi doći i do značajnog povećanja mirovina u 2023. godini. Na zapadu bi mirovine tada mogle porasti za 4,9 posto, na istoku za 5,7 posto. Međutim, te se procjene temelje samo na pretpostavkama, jer sve ovisi o budućim gospodarskim kretanjima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar