Povećava se starosna granica za odlazak u mirovinu

Povećava se starosna granica za odlazak u mirovinu

Povećanje prijevremene starosne granice odlaska u mirovinu, pooštravanje uvjeta za invalidsku i obiteljsku mirovinu i procesa za njihovo stjecanje ocijenjeni su kao dobar temelj za izradu novog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju od strane federalne Vlade.

Naime jučer se Vlada upoznala s informacijom o radu međuresorne Radne skupine za izradu tekstova Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju i Zakona o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja te ocijenila da ponuđeni koncepti mogu biti dobar polazni temelj za izradu nacrta ovih zakona. Pored gore spomenute promjene među najvažnijim promjenama u odnosu na postojeći Zakon, odnosno sustav mirovinskog i invalidskog osiguranja, je izmjena načina obračuna mirovinske osnove kroz bodovni sustav.

Problem sa švicarcima

Iz Vlade su nakon sjednice kazali kako je uz povećanje financijske discipline i obuhvata mirovinskim sustavom, planirano i uvođenje adekvatnih stopa doprinosa za takozvani beneficirani radni staž.

-Upravo zbog činjenice što je u tijeku izrada novog teksta Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Vlada nije prihvatila inicijativu Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za dopunu članka 60. postojećeg Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koja se odnosi na omogućavanje ostvarivanja prava na obiteljsku mirovinu i izvanbračnom drugu, kazali su iz Vlade.

Nakon što je Vlada jučer razmotrila zaključak Doma naroda PFBiH kojim je traženo razmatranje Informacije o primjeni zakona u postupku odobrenih kredita koji su vezani za švicarski franak, konstatirali su kako nema pravne osnove za ulazak u odnos između banaka i klijenata.

Kako bi ubuduće bile spriječene ovakve situacije, Vlada će, naveli su, preispitati i u suradnji s Vijećem ministara BiH i Vladom RS-a, pokušati uskladiti zakonske odredbe koje se tiču bankarskog poslovanja.

Poslovanje

Vlada je jučer, između ostalog, usvojila izvješće o poslovanju gospodarskih društava iz oblasti energije za 2014. godinu. Usvojen je i dokument “Analiza poslovanja poduzeća u FBiH u 2014. godini”, u kojem je navedeno kako su ukupno ostvareni prihodi iznosili 39,925 milijuna KM, što je za 1,95 posto više nego u 2013. godini, dok su ukupni ostvareni rashodi viši za 1,8 posto.

Vlada je usvojila i informaciju Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) o realizaciji zadataka na usklađivanju podataka u registrima društava iz Uredbe o vršenju ovlaštenja u gospodarskim društvima s udjelom državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH. Od ukupno 30 dioničkih društava, podaci u Registru vrijednosnih papira u Federaciji BiH – upis Federacije BiH kao vlasnika državnog kapitala, usklađeni su u njih 29. Vlada je dala i suglasnost na Sporazum o realizaciji Programa sufinanciranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede.

Kako je obrazloženo, za realizaciju Sporazuma i Programa predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 3,000.000 KM. Program će biti provođen zajedno sa županijskim službama za zapošljavanje. Doneseno je i niz kadrovskih rješenja.
dnevni list

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar