Povijesna pobjeda Erdogana na predsjedničkim izborima

Povijesna pobjeda Erdogana na predsjedničkim izborima

Prema prvim i preliminarnim, neslužbenim rezultatima, koje je objavila državna turska agencija Anadolija, premijer Turske i kandidat na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u povijesti te zemlje Recep Tayyip Erdogan ostvario je uvjerljivu pobjedu.

Uzevši u obzir do sada prikupljene rezultate, osvojio je više od 53 posto glasova birača koji su izašli na izbore, što će mu omogućiti da preuzme predsjedničku funkciju već u prvom izbornom krugu.

Prema posljednjim informacijama Središnje izborne komisije Republike Turske, danas je glasalo više od 75 posto registriranih birača, javlja Anadolija.

Zajednički kandidat opozicije Ekmeleddin Ihsanoglu osvojio je gotovo 38 posto glasova, dok je trećeg kandidata u utrci za šefa države Selahattina Demirtasa podržalo gotovo devet posto birača.

Danas su u Republici Turskoj održani prvi direktni predsjednički izbori u povijesti te zemlje na kojima je između tri kandidata biralo 52.894.115 registriranih birača na 165.108 biračkih mjesta, prenosi Al Jazeera.

Biračka mjesta otvorena su jutros u 07.00 sati, a zatvorena u 16.00 po srednjoeuropskom vremenu, s izuzecima na biračkim mjestima ispred kojih su ostali redovi birača, kojima će komisije na biračkim mjestima omogućiti glasanje.

Birači u dijaspori su proteklih dana završili proces glasanja i kutije s njihovim listićima su avionom transportirane do Ankare, gdje će biti otvorene i prebrojane večeras, zajedno sa svim listićima.

Vrhovna izborna komisija će 11. kolovoza objaviti prve preliminarne, a 15. kolovoza prve službene rezultate današnjih izbora.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar