Povijesni dan u Hirošimi, Kerry i G7 odali počast žrtvama

Povijesni dan u Hirošimi, Kerry i G7 odali počast žrtvama

John Kerry postao je prvi državni tajnik i najviši dužnosnik američke vlade koji je posjetio memorijalni centar u Hirošimi otkako su Sjedinjene Države 1945. bacile atomsku bombu na taj grad, pozivajući da se “zauvijek otkloni prijetnja nuklearnog oružja”.

Japan je posjet Kerryja i njegovih kolega iz skupine najbogatijih zemalja svijeta G7, kojima je ovo bila priprema za summit u svibnju, nazvao “povijesnim”. Ministri vanjskih poslova došli su tijekom prijepodneva u memorijalni centar za mir, potresno svjedočanstvo o razarajućoj atomskoj sili koja je 6. kolovoza 1945. sravnila grad sa zemljom i odnijela 140.000 života.

Svi bi trebali vidjeti i osjetiti snagu ovog mjesta, poručio je John Kerry, upisujući se u zlatnu knjigu muzeja, prenosi State Department. To nas snažno i trajno podsjeća da moramo ne samo zauvijek otkloniti nuklearnu prijetnju nego i učiniti sve kako bismo spriječili rat, istaknuo je državni tajnik, vijetnamski veteran koji nije sklon vojnom intervencionizmu i zauzima se za razoružanje.

Nakon posjeta muzeju koji posjetiteljima uz mučne fotografije daje predodžbu o razmjerima katastrofe, ministri G7 posjetili su park oko muzeja. Zatim su položili vijenac ispred kenotafa, luka koji se nadvija nad pločom s imenima svih žrtava i riječima uklesanim u kamen: “Počivajte u miru, nećemo dopustiti da se tragedija ponovi”.

Ministri zemalja G7 zauzeli su se za “svijet bez nuklearnog oružja”, u završnoj izjavi sa susreta održanog u Hirošimi. Sedam zapadnih sila pozvalo je usto da se “ubrza” i “pojača” borba sa skupinom tzv. Islamskom državom (ISIL) u Iraku i u Siriji, pred “svjetskom terorističkom prijetnjom”, u odvojenom priopćenju objavljenom nakon dvodnevnog skupa u Hirošimi, na zapadu Japana. Glavne teme ovog susreta ministara G7 koji je bio priprema za summit predsjednika država i vlada te skupine što će se krajem svibnja održati u Japanu, bile su razoružanje i neširenje nuklearnog oružja.

Mnoštvo mladih dočekalo ih je mašući zastavama sedam zemalja (SAD, Japan, Kanada, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka) i predajući im ogrlicu od papirnih ždralova, simbola mira.

Kerryjev posjet mogao bi utrti put dolasku američkog predsjednika Baracka Obame u prigodni susreta na vrhu predsjednika država i vlada G7 koji se 26. i 27. svibnja održava u Japanu, premda još službeno nije donesena nikakva odluka. Obama se od 2009. zauzima za “svijet bez nuklearnog oružja”.

Ovaj posjet, prvi takav za SAD, ali i još dvije nuklearne sile G7, Veliku Britaniju i Francusku, gurnuo je u drugi plan aktualne svjetske teme o kojima su ministri razgovarali na susretu, a to su terorizam i sigurnost na moru.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar