POVIJESNI DAN U PARLAMENTU FBiH: HDZ BiH tvrdi da je zastupnik SNSD-a hrvatski nacionalni interes

POVIJESNI DAN U PARLAMENTU FBiH: HDZ BiH tvrdi da je zastupnik SNSD-a hrvatski nacionalni interes

Kao što je to uradio 2005. godine sa izglasavanjem Ive Mire Jovića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i to isključivo glasovima bošnjačkih zastunika u Zastupničkom domu FBiH (osim samog Jovića koji je, kao Hrvat, glasovao za samoga sebe) tako pokrenuvši “tradiciju” manipulacije glasovima jednog naroda u biranju predstavnika drugog naroda, HDZ BiH ponovno ulazi u vrlo osjetljivu sferu manipulacije na istom fonu, dolazeći u sukob sa samim sobom, ispreplićući nacionalne interese te tako u budućnosti otvarajući niz sličnih manipulacija koje će se samom HDZ-u, kao najjačoj političkoj opciji najmalobrojnijeg, konstitutivnog naroda u BiH, uskoro (što je potpuno sigurno), obiti o glavu.

Ovo je daljnji razvoj situacije od prošlog tjedna kada je Puzigaća (SNSD), zajedno sa predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH), potpisao akt u kojem je naveo kako smatra da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH spada u pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Nakon toga Klub Srba zatražio je smjenu Puzigaće, a danas je Bradara ponovno potegla pitanje vitalnog nacionalnog interesa i to zbog inicijative za njegovu smjenu.

Naime, nakon što je danas, prilikom utvrđivanja dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, i nakon što je Klub Srba predložio raspravu o smjeni potpredsjedavajućeg Doma Drage Puzigaće (SNSD), predsjedavajuća Lidija Bradara (HDZ BiH) potegla je pitanje vitalnog nacionalnog interesa te tako i održala obećanje dano na prošloj sjednici kako će “Klub Hrvata zaštititi Puzigaću”

Ovo je daljnji razvoj krize u parlamentu od prošlog tjedna kada je Puzigaća, zajedno sa predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH), potpisao akt u kojem je naveo kako smatra da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH spada u pitanje vitalnog nacionalnog interesa..

Prema pposlovniku, ako se usvoji dnevni red s točkom koja se odnosi na izglasavanje smjene Puzigać, to će pitanje biti izglasano prema proceduri koja se odnosi na vitalni nacionalni interes, što znači da bi, ako se smjena usvoji, ovo pitanje išlo pred Ustavni sud FBiH na odlučivanje.

Zanimljivo je da je u ovom slučaju predsjedavajuća iz reda hrvatskog naroda i članica HDZ-a, potegla pitanje zaštite vitalnog interesa na smjenu srpskog delegata odnosno člana SNSD-a.

Budući da je osim Bradare i sam Puzigaća povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa, onda odluku o njegovoj smjeni moraju izglasati dvije trećine svakog kluba u Domu naroda. To, praktično, nači da do njegove smjene neće doći jer HDZ BiH, koji čini većinu u Klubu hrvatskog naroda, očito neće glasati po ovom pitanju.

Predrag Kojović, delegat iz Kluba Srba, rekao je da se ova procedura može pokrenuti jedino kada je u pitanju zakon, a ne i odluke o imenovanjima.

Dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić smatra da Bradara govori o nečemu s čime se želi stvoriti prostor da netko nekoga želi prevariti odnosno opstruirati rad Doma naroda.

Na to je Bradara odgovorila „da nikada nije zloupotrijebila Ustav FBiH”.

“Poznat mi je član 115. Poslovnika Doma. Nisam rekla da je to štetno već da se postupi po toj proceduri. Samo zato što nije opravdan razlog za smjenu Puzigaće”, dodala je Bradara.

Tijekom rasprave izaslanik Mile Marčeta (SNSD) kazao je “da Klub Srba ne postoji”.

“Kad je Klub zasjedao osim ovih pojedinaca koji hoće da ušičare nešto. Šta je razlog da se Puzigaća mijenja. Pojedinac može predložiti smjenu, ali pitam kad je Klub zasjedao i donio ovu odluku”, upitao je Marčeta, izvješćuje Klix.ba.

Ovo je daljnji razvoj situacije od prošlog tjedna kada je Puzigaća, zajedno sa predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH), potpisao akt u kojem je naveo kako smatra da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH spada u pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Stranke SDA, SBB, SDP, DF i Naša stranka, koje su potegle pitanje smjene Puzigaće žele stvoriti pretpostavke da se odlukom Puzigaće i Bradare Zakon o izbornim jedinicima FBiH ne obori već na startu, odnosno na samoj sjednici na kojoj se o njemu bude glasalo, jer je plan da se vanredna sjednica na kojoj bi se trebalo glasati o ovom zakonu, sazove već danas, i to odmah nakon redovite sjednice.

Za podsjetiti je da su navedeni zakon predložili su izaslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i izasanik u Domu naroda Predrag Kojović (Naša stranka) jer smatraju da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju Doma naroda Parlamenta BiH.

Zakon je jednoglasno usvojen u Zastupničkom domu, pri čemu tom vanrednom zasjedanju nisu nazočili izaslanici HDZ-a BiH, smatrajući da je zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i s Ustavom FBiH.

Naime, Ustavni sud BiH naložio je izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnosi na popunu delegata u Domu naroda u FBiH. Političke partije SDP, DF, SBB, SDA i NS traže da iz svakog kantona u Domu naroda FBiH bude najmanje po jedan delegat iz sva tri naroda u BiH, kako bi u Domu bili zastupljeni svi narodi iz svih županija. HDZ, pak, traži da se predstavnici naroda u Dom naroda FBiH biraju isključivo iz onih sredina u kojima su većina. Takav prijedlog HDZ-a iz oporbe ocjenjuju kao antieuropske vrijednosti i nove etničke podjele u zemlji.

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar