Povijest će zapamtiti da se to dogodilo za vrijeme načelnika dr. Joze  Ivančevića sa suradnicima“

Povijest će zapamtiti da se to dogodilo za vrijeme načelnika dr. Joze Ivančevića sa suradnicima“

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama održanoj 06. rujna 2016. godine u povodu Dana općine, fra Mato Topić, dekan Ramskog dekanata, održao je veoma zanimljiv, konkretan i jasan govor. Taj govor donosimo u cijelosti.

Poštovani načelniče općine i predsjedniče Općinskog vijeća, cijenjeni gosti, dragi moji Ramljaci i Ramkinje!U ime župa Ramskoga dekanata, i u svoje osobne ime želim par riječi i kao čestitku i želju i osobno razmišljanje izreći u povodu ove prigode.

Kada sam u prošlogodišnjoj čestici dana općine čestitao i s radošću  spomenuo dobre rezultate ovim riječima: „Povijest pamti velike događaje, velike prekretnice i velike ljude.

Cijenim da je ovo što se događa u našem gradu Prozoru i u cijeloj općini Prozor – Rama veliki događaj za ovaj mali grad i cijelu općinu. Povijest će zapamtiti da ovaj mali grad nakon čekanja od jednog stoljeća dobiva novo lice. Povijest će zapamtiti da se to dogodilo za vrijeme načelnika dr. Joze  Ivančevića sa suradnicima“ – neki su mi zamjerili komentirajući da nije moje da tako govorim.

Čini mi se da je ovo jedino mjesto na svijetu gdje se ne smije naglas čestitati za dobre rezultate. Ovo je možda jedino mjesto na svijetu gdje je ne mali broj onih što su na anketno pitanje „sviđa li vam se obnova vašega grada“ odgovorili negativno.

Predugo traje vrijeme u kojem se ne znamo zajednički radovati zajedničkom uspjehu. Ponavlja se ona poznata krilatica da će Hrvat Hrvatu oprostiti sve osim uspjeha. A kod nas već dugo tovarimo najveće nezaslužne terete krivnje svake vrste onima koji su najviše uradili, bili oni svjetovne ili duhovne osobe.  I onda ćemo prigodno pozivati na glasovito jedinstvo svih Hrvata a svjesni smo da tog jedinstva ni  građanskog ni hrvatskog ni franjevačkog nema i ne može ga biti sve dok se ono ne dogodi oko uspješnih poslova i dobrih projekata kojima se svi građani mogu barem zajednički radovati.

Zato bih još jednom čestitao načelniku dr Jozi Ivančeviću i njegovu timu na izuzetno velikim rezultatima u svim mjestima naše općine a posebno u gradu Prozoru. Ne treba se bojati i ovom prigodom naglas reći: Vi ste ekipa koja se trudi od kasabe i buvljaka napraviti grad za razliku od nekih koji bi opet od grada pravili buvljak i kasabu.

K tome u ovom vremenu što se zove kampanja želio bih da svi vi koji se natječete  ne zaboravite ova četiri momenta:1.Nemojte zaboraviti Ramu! 2.Nemojte zaboraviti čovjeka! 3.Nemojte zaboraviti istinu! 4.Nemojte zloupotrebljavati Boga!

Kad kažem Nemojte zaboraviti Ramu onda mislim da je najvažnije da se borimo za našu Ramu. Dosadašnje uspjehe u cijeloj povijesti Rame ostvarili su Ramljaci koji su živjeli u Rami i borili se za Ramu. Nisu naše potrebe rješavali ni Mostar ni Sarajevo ni Zagreb. Neće nam riješiti naše potrebe one hrvatske veličine ljepuškastog lica što se dolaze samo slikati u samostanskom dvorištu  i poigrati nogomet u kockastima majicama nego samo kreativni ljudi iz Rame sposobni upustiti se u najsloženije projekte. Kada je naša tek proglašena svetica Majka Terezija dobila nobelovu nagradu, bila je upitana: “Što mi možemo učiniti za promicanje mira u svijetu?” Ona je odgovorila: “Idite kući i volite svoju obitelj.” Ja bih se poigrao s riječima ove svetice i rekao svima vama koji ćete držati govore da slično kažete svojim simpatizerima i navijačima: Nemojte slušati druge, nego idite kući i volite svoju obitelj u svojoj Rami!

Kad kažem Nemojte zaboraviti čovjeka onda mislim da je najvažnije u bilo kojoj utakmici pa i u onoj što se zove kampanja kod navijanja ne zaboraviti čovjeka koji živi kraj mene i s kojim mi je živjeti i poslije 2. listopada,  i da je taj čovjek najveća vrednota za koju se valja zauzimati.

Kad kažem Nemojte zaboraviti istinu onda mislim da je neistina najveće zlo koje vlada ovim prostorima i koje nas truje kroz sve ove godine. Isus kaže: Istina će vas osloboditi! A mi kažemo da vjerujemo Isusu.

Kad kažem Nemojte zloupotrijebiti Boga onda mislim da je važno poštivati najveće naše svetinje, Boga i sva njegova imena i atribute, koji se ne raduje kad ga se štiti i veliča s političkih govornica. Jer Bog štiti nas i Bogu ne treba nikakva stranačka zaštita.

Zahvaljujem svima onima koji su zaslužni što je Rama postala samoodrživ projekt,

čestitam svima zaslužnima na postignutim rezultatima, čestitam svim Ramljacima Dan općine a svim dobronamjernim gostima upućujem poštovanje i zahvalu!  Neka Bog čuva i blagoslovi našu Ramu!

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar