Povijest Rame: Vizitacija apostolskog vikara Marijana Bogdanovića 1768. godine

Povijest Rame: Vizitacija apostolskog vikara Marijana Bogdanovića 1768. godine

Iz župe Skopje, u Ramu je prilikom vizitacije stigao i biskup Bogdanović 17. srpnja 1768. godine.

Piše: Anto Ivić

Dočekao ga je župnik i dopratio do kuće Grge Grubišića u selu Podbor, jer se „zbog divljaštva nevjernika“, nije mogla podići župska kuća. Sljedeća dva dana vrlo malo je vjernika dolazilo na sv. misu jer su bili spriječeni ljetnim radovima, tj. sakupljanjem sijena. Zato se 20. srpnja na blagdan sv. Ilije zaputio ka ruševinama crkve sv. Bogorodice Marije, uništenog prije osam desetljeća. U blizini ruševine, gdje se puk okupljao, podigli su oltar. Tu se okupila cijela župa na slavlju sv. mise i podjelu sakramenta.

 

Dan prije, tijekom boravka u Podboru, biskup je podijelio oprost od ženidbene zapreke između udovca i udovice Ivana, sina Vida Ramljakovića iz Podbora i Ane, kćeri Mate Mihačevića iz Jaklića. Drugog dana, nakon mise i povratka svome gostoprimcu, zaputio se s pratnjom ka Uzdolu, gdje je stigao nakon dva i pol sata putovanja. Na noćenje je primljen u kolibu Šimuna Ćubelića. Sutradan, nakon sv. mise i podjele sakramenata, sa zebnjom zbog razbuktavanja rata, zaputili su se preko planine Zec ka Dusini.[1]

 

Dijagrami 1 i 2: Broj katoličkih obitelji i osoba koje su popisane u Rami 1672.-1856.

 

Izvori:

[1] Marijan BOGDANOVIĆ, Ljetopis kreševskog samostana (1765-1917), Ignacije GAVRAN (prir.) izvještaj o pohodu apostolskog vikarijata 1768., Sarajevo 1984., 244-246. Pavao KNEZOVIĆ, nav. dj., 58.-59.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar