Požari u Australiji vidljivi iz svemira

Požari u Australiji vidljivi iz svemira

Svemirska agencija objavila je fotografije snimljene satelitom, na kojima se, nad opustošenom zemljom, vide ogromni oblaci dima koji se naprosto prelijeva s ivice kontinenta, piše Mirror.

Požari u Australiji tolikih su razmjera da je NASA otkrila da se mogu vidjeti iz svemira. Svemirska agencija objavila je fotografije snimljene satelitom, na kojima se, nad opustošenom zemljom, vide ogromni oblaci dima koji se naprosto prelijeva s ivice kontinenta, piše Mirror.

Na svojoj objavi na Twitteru NASA je objavila jednu fotografiju uz opis: “Požari snimljeni oko Sydney Australiji, dok je Međunarodna svemirska stanica orbitirala 269 milja iznad Tasmanijskog mora 3. sijčnja 2020.” NASA-ini sateliti su često prvi koji otkriju požare u udaljenim regijama, prenosi agencija Tanjug. U posljednjih nekoliko tjedana požari bjesne po Australiji, a samo u Novom Južnom Wales izgorjelo je 3,67 milijuna hektara.

Stradalo pola milijarde životinja u požarima u Australiji

Gotovo pola milijarde životinja u australskoj državi Novi Južni Wales stradalo je u velikim požarima u posljednjih nekoliko mjeseci, a očekuje se i rast broja.

Otprilike 480 milijuna sisavaca, ptica i gmazova pogođeno je otkako su požari započeli u rujnu, tvrde ekolozi sa Sveučilišta u Sydneyu, koji dodaju da je stvarni broj vjerojatno puno veći, piše CNBC.

Požari su pretvorili jugoistok kontinenta u pepeo, apokaliptičnu noćnu moru, a zemlja se suočava s razornom požarnom sezonom koja će se, kako se očekuje, pogoršati tijekom ljetnih mjeseci.

Katastrofa, čiji se vrhunac tek očekuje prijeti brisanjem čitavih životinjskih vrsta u Australiji, koja već ima najveću stopu izumiranja u svijetu. Slike na društvenim medijima prikazuju izgorene koale koje su primale medicinsku pomoć, tijela mrtvih životinja koja leže na zemlji i klokane koji očajnički bježe od plamena.

Australska populacija koala, koja je već na rubu izumiranja, posebno je ugrožena. Vladini dužnosnici procjenjuju da je izumrlo gotovo 30% populacije. Ekolozi procjenjuju da je od požara stradalo oko 8 000 koala, jer sporo pokretne životinje nisu u stanju pobjeći od plamena, javio je portal dalmacija.hr.

“Do 30% koala u regiji možda je ubijeno, jer je do 30 posto njihovog staništa uništeno”, rekla je australska federalna ministrica okoliša Sussan Ley za Australian Broadcasting Corpora

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar