• Pozitivna priča o neumskoj tvornici namještaja Judik, vlasnika ramske obitelji Nikolić
  • Pozitivna priča o neumskoj tvornici namještaja Judik, vlasnika ramske obitelji Nikolić

Pozitivna priča o neumskoj tvornici namještaja Judik, vlasnika ramske obitelji Nikolić

Tvrtku JUDIK, odnosno obiteljsku tvornicu namještaja, osnovao je 1994.godine Jure Nikolić zajedno sa svojom suprugom Ružom, no prve stolarske korake, ovaj neumski Ramljak, napravio još 1989.-e i to malom radnjom u zaseoku Duži pored Neuma.

Za gospodarsku stvarnost koju živimo može se reći mnogo toga, osim da je poticajna za uspješno poduzetništvo i proizvodnju. No, primjera koji prkose oluji vremena ima. Jedan takav smjestio se u Neumu.

Tvrtku JUDIK, odnosno obiteljsku tvornicu namještaja, osnovao je 1994.godine Jure Nikolić zajedno sa svojom suprugom Ružom, no prve stolarske korake, ovaj neumski Ramljak, napravio još 1989.-e i to malom radnjom u zaseoku Duži pored Neuma.

Poduzeće je u početku imalo dva djelatnika, a danas zapošljava njih 18. i kako nam direktor JUDIKA, Dario Nikolić otkriva, proporcionalno ulaganju u rast poduzeća, rasla je i potreba za novim zaposlenjima. Zbog toga ova obiteljska tvrtka slovi za ponajboljeg poslodavca u Neumu.

Skromne stolarske korake iz još ratnih devedesetih kada je tvornica namještaja krenula sa aktivnim radom, danas je zamijenila intenzivna proizvodnja svih vrsta namještaja, ali i izvoz kojim se mogu pohvaliti samo rijetki.

„Danas proizvodimo sve vrste namještaja od iverala kao i proizvode od kerrocka s kojim radimo zadnjih 5 godina i to u toj mjeri da danas slobodno možemo reći kako smo u tom aspetku postali vodeća tvornica namještaja u Hercegovini“ – govori direktor JUDIKA, Dario Nikolić.

Dobitnik priznanja Općine Neum za 2016.godinu<!

JUDIK osim po imenu sadržanom od početnih slova muških članova obitelji Nikolić, Jure, Daria, Ivana i Kristijana, zaista počiva na obiteljskim temeljima, a u profesionalnom rastu i napretku poduzeća sudjeluju svi njezini članovi, ujedno i zaposlenici, raspoređeni od upravljačke do proizvodne strukture.

Nije stoga neobično uspjeh ovog proizvodnog poduzeća pogrešno tražiti ni u obiteljskoj tradiciji, no, nevjerojatna je i činjenica da JUDIK preko sedamdeset posto svog godišnjeg prihoda ostvari izvozom u Republiku Hrvatsku, ali u novije vrijeme i druge zemlje Europske Unije.

Dokaz da kvalietan proizvod, stroge granice ne zaustavljaju.

Nikolić ističe kako su do tog hvale vrijednog postotka došli konstantnim ulaganjima u nove strojeve i tehnologiju, ali proporcionalno tome i u ljudski kapital.

JUDIK tako sam obrazuje svoje djelatnike za rad na strojevima, ali kako direktor poduzeće ističe, potreba za novim djelatnicima, osobito onim strojarskih usmjerenja raste razmjerno novim tehnologijama koje uvode i tržištima na koja se šire.

U državi nedostaje poticaja za proizvodnju

U situaciji masovnog odlaska mladih iz zemlje, uvijek je poticajno upoznati ljude koji rade na suprotnom, njihovom zadržavanju.

Pa ipak, nepotrebna i skupa državna administracija ovakva poduzeća češće koči u takvim nastojanjima, nego li ih potiče.

O tome svjedoči i naš sugovornik ističući kako općenito nedostaje poticaja za proizvodne djelatnosti i investicije koje bi zaposlile dodatan kadar, a opstanak u borbi sa presporom administracijom često zna graničiti sa čudom.

I obrazovni sustav bi također morao biti usklađeniji sa tržištem rada, naglasio je Nikolić jer, „ne možemo svi biti ekonomisti, budućnost leži u poticanju strukovnih zanimanja“.

Ova zemlja ima sve preduvjete za uspjeh

Budućnost JUDIK-a, prema Nikolićevim riječima leži u nadogradnji dobrih temelja na kojima tvrtka počiva, a onda i realizaciji planiranih ulaganja u povećanje proizvodnje i širenje tržišta.

„Kada zadržite dobre poslovne rezultate, onda i ostali parametri mogu krenuti uzlaznom putanjom“, zaključio je Dario Nikolić, mladi predvodnik ove pozitivne gospodarske priče iz Neuma.

Nikolina Matić / Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar