Pozitivna priča Tanje Zlomislić iz Rakitna

Pozitivna priča Tanje Zlomislić iz Rakitna

Dok silom prilika u Bosni i Hercegovini mnogi trbuhom za kruhom potežu u strane zemlje, ima i onih koji se suprotstavljaju toj sili, te unatoč njoj opstaju i ostaju.

Upravo takva je i 32-godišnja Rakićanka Tanja Zlomislić, koja se kao diplomirana ekonomistica ne libi zasukati rukave te se okušati u domaćoj proizvodnji. Uz različite bio/prirodne džemove, sirupe, likere, tinkture, po potrebi je i slastičarka, te njezini kolačići stižu i do Njemačke.

“Volim prirodu i čitajući knjige o biljkama i prepoznajući ih počela sam se zanimati za njih i njihovo djelovanje. Živim na selu blizu planina pa kod nas u prirodi se mogu naći razne vrste bilja i što pridonosi zdravijem načinu života. Kad mogu birati onda neka bude zdravo i prirodno.

 

Proizvodim razne prirodne sokove, pekmeze, ljekovite likere, tinkturu

 

Obzirom na koronu ova godina je što se tiče prodaje bila odlična”, priča Zlomislić. Prema njezinim riječima najviše se u vrijeme pandemije prodavala tinktura od koprive koja poboljšava krvnu sliku, a dobra je i za obnovu vlasišta. Zlomislić sve bilje nalazi u prirodi.

“Skupljam ih na okolnim planinama, a nešto i u svom mjestu i svom vrtu, vrlo je važno da su biljke rasle u prirodi bez zagađenja i što dalje od puta, bez ikakvih kemija. Kroz različita godišnja doba mogu se pronaći različite biljne vrte poput koprive, zove, metvica, majčine dušice”, priča Tanja. Ističe da se ljudi sve više okreću zdravom življenju i svaki prirodni proizvod se može prodati ukoliko zadovoljava potrebe tržišta.

 

“Sve se može prodati samo treba kvalitetan proizvod napraviti… Najviše prodam na kućnom pragu, to mi predstavlja olakšicu”, istaknula je.

 

Sve izradjuje po tradicionalnim receptima koje je naučila od svoje majke i bake

 

“Najbolji su ti stari recepti bez ikakvih kemija i u to potpuno vjerujem. A prodaja proizvoda je to i potvrdila”, ističe ova vrijedna Rakićanka. Uz sve što radi majka je dvoje djece, no uz pomoć djedova i baka uspije raditi, ten a kućnom pragu zaraditi.

 

Izvor: hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar