POZNATA I SATNICA: Pomračenje Sunca, bit će vidljivo i iz BiH

POZNATA I SATNICA: Pomračenje Sunca, bit će vidljivo i iz BiH

Iz Europe, sjeveroistočne Afrike i centralne Azije, danas, 25. listopada 2022. godine, će se moći će se promatrati djelomično pomračenje Sunca.

Iz Astronomskog društva Orion su potvrdili da će biti vidljivo i iz Bosne i Hercegovine

“Kada u astronomiji govorimo o pomračenjima, tada u najopćijem slučaju mislimo na zaklanjanje jednog tijela drugim. Ove zanimljive pojave nisu vezane samo za Sunčev sustav, već se događaju i u svijetu zvijezda, a u mnogim slučajevima su izvor najraznovrsnijih informacija. Dovoljno je pomenuti pomračujuće dvojne zvijezde, tijesne dvojne sustave i slično”, naveli su, prenosi Klix.

Generalno možemo govoriti o tri tipa sunčevih pomračenja. To su potpuno ili totalno, djelomično ili parcijalno i prstenasto pomračenje Sunca. Do pomračenja dolazi tako što Mjesec, kružeći oko Zemlje, povremeno može potpuno ili djelomično zakloniti Sunce.

Elementi ovog pomračenja su, za Sarajevo (male vremenske razlike su za druge gradove u BiH):

Početak: 11 sati, 22 minuta i 54 sekunde

Maksimalna faza: 12 sati, 28 minuta i 03 sekunde

Kraj pomračenja: 13 sati, 33 minuta i 57 sekunde

Tijekom maksimalne faze bit će pomračeno 38,2 posto sunčevog vidljivog diska.

Iz Oriona napominju da se pomračenja Sunca nikada ne smiju promatrati izravno, bilo golim okom, dvogledom ili teleskopom. Jedini sigurni metodi su projekcija na bijeli ekran iza teleskopa ili dvogleda ili korištenje provjerene astronomski certificirane aluminizirane folije kakve se izrađuju za ovakve svrhe.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing