Poznata imena HDZ-ovih ministara. Što će sada biti s izmjenama Izbornog zakona?

Poznata imena HDZ-ovih ministara. Što će sada biti s izmjenama Izbornog zakona?

Aktualni ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, kao i trenutni ministar pravde BiH Josip Grubeša i u ovom mandatu zadržat će se na istim pozicijama u državnoj vladi. Prema informacijama Večernjeg lista, HDZ BiH će za ministricu civilnih poslova BiH predložiti Ankicu Gudeljević, nekadašnju veleposlanicu BiH u Berlinu koju je opozvao Željko Komšić nakon preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva BiH i “sječe” veleposlanika koje je postavio bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

HDZ BiH će svoj kadar postaviti i na tri pozicije zamjenika ministara. Aktualni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić ostati će na istoj poziciji, dok će dosadašnji zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić biti imenovan za zamjenika ministra obrane BiH. Inače, Krešić je na prošlogodišnjim izborima dobio mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, što znači da će se nakon imenovanja u državnu vladu morati povući sa zakonodavne funkcije.

Za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bit će imenovana članica Predsjedništva HNS-a BiH i počasna predsjednica HSS-a BiH Ljiljana Lovrić. Ona je u aktuelnom mandatu obnašala dužnost šefice kabineta zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Što se tiče drugih ministarstava, već je poznato da će za novog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH biti imenovan Staša Košarac iz SNSD-a, a da će za novog ministra prometa i komunikacija BiH bit postavljen Vojin Mitrović, također funkcioner SNSD-a. Ostaje nepoznato tko će u narednom periodu obnašati dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i koja satelitska stranka SNSD-a će dobiti ovu poziciju.

SNSD je u Vijeću ministara BiH dobio pozicije zamjenika ministara u Ministarstvu obbrane BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Nova ministrica vanjskih poslova BiH bit će Bisera Turković iz SDA, dok će novi ministar obrane BiH bit Sifet Podžić iz DF-a. Pozicija ministra sigurnosti BiH pripala je SBB-u, koji će danas na organima stranke odlučiti da će novi ministar sigurnosti BiH biti Fahrudin Radončić ili Ismir Jusko. Ove tri stranke podijelit će mjesta zamjenika ministara u Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar