Poznata imena svih ministara u novoj Vladi Hercegovačko-neretvanske županije

Poznata imena svih ministara u novoj Vladi Hercegovačko-neretvanske županije

Više od godinu, koliko je prošlo od općih izbora u BiH, Hercegovačko-neretvanski kanton danas bi trebao dobiti novu Vladu. U 13 sati je zakazana sjednica Kantonalne skupštine, nakon što je sinoć kasno potpisan koalicijski sporazum između partnera, HDZ-a BiH, SDA i SDP-a. Tom činu je prethodila burna sjednica Izvršnog kantonalnog odbora SDA na kojoj je „prelomljeno“ da NES neće biti dio buduće Vlade HNK, prenosi avaz.ba

Podsjetimo, potpisivanje koalicijskog sporazuma između HDZ-a BiH, SDA i SDP-a koje je, kao i sjednica Skupštine HNK, bilo zakazano za 23. oktobar, propalo je, nakon što je obznanjeno da su u SDA pristali ustupiti resor pravosuđa NES-u.

Bio je to rezultat pritisaka vrha SDA zbog njihovog strateškog partnerstva s NES-om i odnosima u drugim kantonima.

Iako se većina članova KO SDA bila tome usprotivila, ipak, „instrukciju“ iz stranačke centrale su poslušali, međutim, iz SDP-a su tada „povukli kočnicu“ i jasno poručili da je njima NES neprihvatljiv. Iz te stranke su iznosili to da su u startu pregovora između njih i SDA, kao uslov postavili to da za NES nema mjesta u budućoj vladi. Usto, dogovor je bio da, upravo, za resor pravosuđa te dvije stranke imaju zajedničkog kandidata.

Također, ni HDZ-u BiH, dugogodišnjem koalicijskom partneru SDA, nije „sjelo“ uvođenje NES-a „na mala vrata“ u Vladu HNK.

Ne možemo naći razumno opravdanje za pokušaj uvođenja NES-a u koalicijski sporazum kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma, a sve po završenom pregovaračkom procesu – naveli su tada iz HDZ-a BiH.

Danima poslije situacija između KO SDA i vrha stranke se pokušavala „ispeglati“, a jučer je u Sarajevu održan sastanak delegacija SDA i NES-a, a potom i višesatna sjednica KO SDA.

Inače, HDZ BiH, SDA i SDP imaju dvotrećinsku većinu, a ako na današnjem skupštinskom zasjedanju ne bude nekih iznenađenja, premijerka HNK će biti Marija Buhač iz HDZ-a BiH. Ta stranka će imati ministra zdravstva za kojeg je predložen dr. Milenko Bevanda, ministra MUP-a, Marija Marića, ministra za pitanja boraca, Đuru Prkačina, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Marija Juricu te ministra prometa, Ivu Bevandu.

SDA je dobila resor obrazovanja, kulture i nauke, a za ministra je kandidiran prof. Adnan Velagić, resor finansija koji će voditi Adil Šuta, a za ministra građenja je predložen Bekir Isaković. SDP-ovi ministri su Zanin Vejzović koji će voditi resor privrede, a resor trgovine, turizma i okoliša Emil Balavac.

Kada je riječ o resoru pravosuđa to će biti Goran Karanović, kao nestranački, zajednički kandidat SDP-a i SDA.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar