‘Pozvala sam Trumpa u posjet Hrvatskoj, razgovarali smo…’

‘Pozvala sam Trumpa u posjet Hrvatskoj, razgovarali smo…’

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u četvrtak zadovoljstvo bilateralnim razgovorom s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, s kojima se susrela u Varšavi na rubu summita Inicijative triju mora.

“Bilateralni susret je bio jako dobar. Predsjednik Trump je pokazao veliki interes za teme o kojima smo razgovarali. Bitno mi je privući interes američke administracije za prostor jugoistočne Europe”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je da se najviše razgovaralo o bilateralnim odnosima između Hrvatske i SAD-a, o mogućnostima poslovanja, potrebi potpisivanja sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te o stanju na jugoistoku Europe.
Na upit da komentira vijest da je Trump prihvatio poziv da posjeti Sloveniju, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da ga je ona također pozvala da posjeti Hrvatsku i da je on to prihvatio.

‘Trump je rekao da prihvaća poziv’

“Ja sam isto tako pozvala predsjednika Trumpa da posjeti Hrvatsku, on je isto tako rekao još i prošli put da prihvaća. Međutim moramo biti realni kada riječ o njegovu rasporedu, vidjet ćemo možda se to i ostvari, možda posjeti obje države istodobno”, rekla je.

Rekla je da je Trumpa izvijestila o pitanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. “Cijenimo činjenicu da SAD tu imaju neutralnu poziciju, da podržava načelo suvereniteta država u međunarodnim odnosima kao jedno od temeljnih načela i da je ovo bilateralni spor između Hrvatske i Slovenije”.

Rekla je da je LNG terminal na Krku jako bitan kako Hrvatskoj tako i Sjedinjenim Državama i svim državama srednje Europe jer je energetska neovisnost uvjet za političku neovisnost.

Što se tiče jugoistoka Europe, Grabar-Kitarović je rekla da je posebni naglasak u razgovoru s američkim predsjednikom stavila na Bosnu i Hercegovinu, ali da nije bilo riječi o ustroju te zemlje, nego kako joj pomoći u euroatlantskim integracijama.

“O ustroju BiH nismo razgovarali, nego općenito o potrebi da se država politički i u svakom drugom pogledu emancipira. Moj je naglasak naravno bio na jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda”, rekla je predsjednica.
Rekla je da se osvrnula i na britansko-njemačku inicijativu za BiH, koja naglasak stavlja na ekonomske i socijalne reforme.

“Gospodarske i socijalne mjere nisu ni izdaleka dovoljne i ne možemo se zavaravati da će se time riješiti stanje u BiH. Potrebne su političke reforme i političke promjene. Ukazala sam i na činjenicu da je uključenost SAD-a i dosad bila ključna za rješavanja problema u toj državi i u cijeloj jugoistočnoj Europi te sam ga zamolila da Amerikanci i dalje ostanu uključeni”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je da je razgovarala i s njegovim suradnicima i dogovorila nove i detaljnije susrete jer je nemoguće u jednom bilateralnom razgovoru objasniti sve. Upravo zato američkoj strani je predan popis tema, “briefing book”, tako da se ono što se nije stiglo raspraviti na sastanku, može naknadno proučiti. Najavila je da će vjerojatno već ove jeseni imati susret s nekim od Trumpovih suradnika kako bi pobliže razgovarala o tim temama.

‘Arbitraža za nas ne postoji’

Na upit kako vidi rješenje za pitanje graničnog spora sa Slovenijom, predsjednica Grabar-Kitarović je ponovila da je za sve u Hrvatskoj jedino obvezujuća odluka Hrvatskog sabora o izlasku iz arbitraže.

“Za mene i za sve ostale u Hrvatskoj jedina obvezujuća odluka je ona Hrvatskog sabora. Arbitraža za nas ne postoji, ali smo voljni razgovarati sa Slovenijom i iznaći rješenje. Teško je reći kakvo će ono biti, ali zasada ne vidimo neke probleme na terenu. Posebno je bitno da se Slovenija suzdrži od jednostranih poteza, jer su svi bilateralni sporazumi, poput onoga o malograničnom prometu i suradnju, na snazi”, rekla je.

Predsjednica Grabar-Kitarović je zajedno s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom bila domaćin summita Inicijative triju mora, a počasni gost je bio američki predsjednik Donald Trump.

I Grabar-Kitarović i Duda izrazili su zadovoljstvo uspješnim ishodom summita i objavili da će se sljedeći summit održati sljedeće godine u Bukureštu. Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

U petak će predsjednica Grabar-Kitarović imati bilateralne razgovore s poljskim kolegom Andrzejom Dudom. Tom prigodom bit će potpisani neki sporazumi između hrvatskih i poljskih tvrtki.

Ona će također sudjelovati na Globalnom forumu koji organiziraju američki think-tank Atlantsko vijeće i Poljski institut za međunarodne odnose.
Globalni forum godišnja je transatlantska konferencija posvećena pitanjima demokracije, prosperiteta i sigurnosti, a održava se od 2010. godine. Konferencija se tradicionalno održava u Wroclawu, no ove je godine preseljena u Varšavu zbog Trumpova posjeta, što je zahtijevalo pojačane mjere sigurnosti.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar