Pranje novca i malverzcije na plinu u Hrvatskoj: Blokirali 800 milijuna kuna, čeka se odluka o pritvoru

Pranje novca i malverzcije na plinu u Hrvatskoj: Blokirali 800 milijuna kuna, čeka se odluka o pritvoru

Osumnjičeni za koje tužiteljstvo zatraži jednomjesečno pritvaranje u nedjelju će biti dovedeni pred suca istrage koji će o tome odlučivati.

U akciji koju su u subotu ujutro pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. – piše 24sata.hr

Osumnjičeni su, navodno, iskoristili stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu. Preko tvrtke Plinara istočna Slavonija, koja je od ranije imala ugovor za kupnju plina od Ine po povoljnoj cijeni, OMS je navodno kupovao plin također ispod tržišne cijene i prodavao ga na svjetskom tržištu po stvarnim cijenama.

Tako zarađeni novac navodno su trošili na nekretnine, a najveći dio novca, kako se doznaje, završio je na računu oca Damira Škugora koji kao umirovljenik živi u Šibeniku.

Nakon uhićenja krenuli su i pretresi domova i poslovnih prostora, a pretražen je i Šurjakov ured u Zagrebu te Škugorov ured.

Uskok bi trebao danas objaviti hoće li protiv uhićenih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor. Osumnjičeni za koje tužiteljstvo zatraži jednomjesečno pritvaranje u nedjelju će biti dovedeni pred suca istrage koji će o tome odlučivati.

Prema neslužbenim podacima osumnjičenici su izvlačili novac iz Ine preko tvrtke OMS Ulaganja osnovane 2019. Već u prvoj godini poslovanja ta je tvrtka navodno ostvarila prihode od preko 220 milijuna kuna.

Ispitivanja se nastavljaju danas, a očekuje se dolazak još jedne osumnjičene.

Zbog cijele afere ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je bio i član nadzornog odbora Ine, sazvao je sastanak s upravom koji je odredio za ponedjeljak.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar