Pranje novca i u BiH: U BiH uhićen Pramod Mittal, brat petog najbogatijeg čovjeka svijeta

Pranje novca i u BiH: U BiH uhićen Pramod Mittal, brat petog najbogatijeg čovjeka svijeta

Mittal je, formalno, bio predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne industrije Lukavac. Istražni organi sumnjaju da je preko ove firme oprano i iz BiH izvučeno najmanje pet milijuna maraka.

Milijarder Pramod Mittal uhićen je danas u Lukavcu kod Tuzle, a mediji nagađaju da je uhićenje povezano s pranjem novca u kompaniji Global Ispat Koksna Industrija Lukavac (GIKIL) u vlasništvu te poznate obitelji indijskih korijena nastanjene u Velikoj Britaniji. “Za nas je u ovom trenutku najvažnije da je on (Mittal) pod nadzorom agencija za provođenje zakona. Tek kada bude predan u našu nadležnost, moći ćemo iznijeti više detalja”, rekao je glavni tuzlanski županijski tužitelj Tomislav Ljubić.

Mittal je uhićen na području općine Lukavac. Iz operativnog središta MUP-a Tuzlanske županije za HINA-u su potvrdili da njihov odjel za gospodarski kriminal provode radnje u GIKIL-u po nalogu Županijskog tužiteljstva u Tuzli. Nisu mogli potvrditi pojedinosti o uhićenju. Mediji prenose da je nalog za uhićenje izdan za još najmanje dvije osobe koje se dovode u svezu s organiziranim kriminalom i pranjem novca u GIKIL-u te izvlačenjem novca na račune u Londonu. Mittal je, formalno, bio predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne industrije Lukavac.

Istražni organi sumnjaju da je preko ove firme oprano i iz BiH izvučeno najmanje pet milijuna maraka. Podsjetimo, glavni tužitelj iz Tuzle Tomislav Ljubić potvrdio za Žurnal da je izdan nalog za uhićenje Mittala i još dvije osobe zbog kriminala u Global Ispat Koksnoj industriji Lukavac “Točno je da je izdat nalog za uhićenje  Pramoda Mittala i još dvije osobe. Više detalja će biti priopćeno nakon što akcija bude okončana”, potvrdio je za Žurnal glavni kantonalni tužitelj Tomislav Ljubić.

Tko je obitelj Mittal? Pramod Mittal mlađi je brat Lakhsmija Mittala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu, britanskog državljanina indijskog podrijetla koji je zajedno s obitelji kompaniju Mittal Steel učinio najvećim proizvođačem čelika u svijetu. Tvrtka se 2006. spojila s kompanijom Arcelor čineći novog svjetskog lidera Arcelor-Mittal. U Bosni i Hercegovini Mittal Steel većinski je vlasnik Željezare Zenica i Rudnika Ljubija kod Prijedora, a Pramod Mittal investirao je u GIKIL. Mediji u Indiji ranije ove godine izvještavali su da je Lakshmi Mittal pomogao bratu Pramodu kako bi riješio financijske probleme.

 

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar