PRAVDA NA BH. NAČIN Kupiš 10 milijuna pokvarenih respiratora i ostaneš raditi, izjaviš nešto i dobiješ otkaz

PRAVDA NA BH. NAČIN Kupiš 10 milijuna pokvarenih respiratora i ostaneš raditi, izjaviš nešto i dobiješ otkaz

Bosna i Hercegovina je poprilično čudna zemlja. Ovdje se ne procesuira one koji su ukrali milijune, ali se u zatvor ode zbog par metara drva. Ostaje se na poslu bez obzira što si potrošio deset milijuna maraka za pokvarene respiratore koje si nabavio kamionom za maline, ali se dobije otkaz jer si dao svoje viđenje o pandemiji.

Inače, o pandemiji se u svijetu diskutira i polemizira, dok se kod nas one koji usude reći koju drugačiju sasiječe. S tim u vezi kontaktirali smo dr. Erdina Alajbegovića da ga pitamo o izjavi koja ga je koštala posla u Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a. 

Dr. Alajbegoviću , što ste točno izjavili, objavili – stojite li i dalje iza toga?

Ja sam samo pružio drugačiji pogled na trenutačnu situaciju, koristeći ono o čemu sam učio tijekom šest godina medicine i tri godine svoje specijalizacije, da postoji velika mogućnost da smo stekli kolektivni imunitet, i s obzirom da PCR ne detektira virus nego virusne genome, postoji velika mogućnost da detektiramo osobe koje su bolest prebolovale uz lakše simptome, ili bez simptoma, obzirom na razdoblje koje je iza nas.

Naravno činjenica da smo dostigli broj potreban za kolektivni imunitet ne otkljanja mogućnost pojave novih sporadičnih slučajeva, ali otklanja mogućnost da COVID 19 predstavlja pretnju po javno zdravlje i iziskuje neke mjere represije. (Napomena: Studija u Kini je pokazala da su ljudi, nakon 42 dana po izlasku iz bolnice pokazivala pozitivitet na PCR test)”.

Jesu li Vaše izjave bile razlog za otkaz?

“Razlog za moj otkaz mogu samo tako da definiram, jer ako vam netko dan nakon objave tog vašeg istraživanja uruči otkaz, kako da to drugačije protumačite. Ali u svemu ovome ja nisam uopće bitan već je bitna poruka koja se time šalje. Nema mogućnosti mišljenja i mogućnosti razgovora.

Ako već netko nije suglasan sa mojim istraživanjem, trebao je iznijeti činjenice zasnovane na akademskoj razini, reći kolega vaš proračuni nisu ok, kretanje broja reprodukcije (Ro) je drugačije od vašeg ili me zovnuti da predstavim svoje istraživanje pa onda reći kolega je u pravu ili ne.

A ovaj način pokazuje trenutačno stanje u državi. Svoja prava morate tražiti putem suda ili prosvjedujući na ulici. (Žalosno je da medicinski radnici prosvjeduju zahtjevajući svoja prava umjesto da obavljaju posao za koji su se školovali, žalosno je da ministar obrazovanja kaže: “Čudi me da studenti i ranije nisu izišli na prosvjede zahtjevajući svoja prava”)”.

Kafići nam rade, na školama treniramo mjere. Što mislite o svemu? 

Na pitanje trebamo li slati djecu u škole, odgovor je naravno da. Oni su naša budućnost, oni su ono što ostaje iza nas, ako ne stvorimo educiranu djecu i omladinu kakva nas budućnost čeka, sumorna i vrlo zabrinjavajuća. I mislim da je vrijeme da izađemo iz Orvelovog društva i da počnemo koristiti svu intelektualnu i drugu moć našeg društva za bolje sutra”.

Vas stranka očito ne prati. Što planirate dalje? 

“Prati li me stranka? Ne! Uvijek sam mislio da mi to nije potrebno da bi uspio u životu. I ono najbitnije, moj cilj nije da nekog kritiziram već da animiram akademsku zajednicu na razgovor za bolje sutra”.

 

/Izvor: Hercegovina.info/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar