Pravoslavni vjernici slave Božić

Pravoslavni vjernici slave Božić

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju najveći i najradosniji pravoslavni blagdan Božić, kojim se obilježava rođenje Isusa Krista.

Božić se slavi tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista. To je blagdan rađanja novog života, djece i djetinjstva. U kršćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spašenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja.

Dan prije Božića, obilježava se Badnja večer, koja najavljuje Božić. Na Badnji dan domaćin u seoskim pravoslavnim sredinama odlazi u šumu po hrastovo drvo – badnjak.

Uvečer se badnjak stavlja na ognjište, jer hrastovo granje na vatri simbolizira svjetlost i toplotu. U gradovima je na Badnju veče, također, običaj unositi badnjak u kuću.

Pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. siječnja, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tijela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Vjernici koji slave Božić odlaze ujutro u crkvu na službu i pričest, te zatim imaju u obitelji prvi mrsni doručak. Vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji – Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing