‘Predajte se ili umrite’: U 8 sati istekao ukrajinski ultimatum separatistima

‘Predajte se ili umrite’: U 8 sati istekao ukrajinski ultimatum separatistima

10:46 'Interes Rusije je da Ukrajina bude ujedinjena i svi njezini građani jednaki', kaže Lavrov.

10:43 Na konferenciji za novinare koja je u tijeku, ministar vanjskih poslovRusije Sergej Lavrov, rekao je kako bilo koja sila koja ohrabri Kijev da koristi silu protiv prosvjednika, mora preuzeti odgovornost za svoje postupke. Dodaje da želi objašnjenje o izvještajima da je ravnatelj CIA-e posjetio Kijev.

10:36 RT javlja kako se svaki trenutak očekuje ukrajinska vojna akcija na istoku te države, nakon što separatisti nisu predali oružje.

10:34 O alarmantnom stanju u Ukrajini razgovara se i u Pekingu. Na sastanku kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yia i njegovog njemačkog kolege Franka Waltera Steinmeiera u Pekingu, Yi kaže da je potrebna politička rezolucija kako bi se okončala kriza u Ukrajini, u trenucima kada su Moskva i Kijev sve bliži vojnom sukobu.

10:29 Ukrajinski predsjednik kaže da Vlada nema ništa protiv da se na istoku zemlje održi referendum u isto vrijeme kad i predsjednički izbori.

10:17 U 9 sati ujutro po mjesnom vremenu ruske zastave i dalje su lepršale na zgradama koje su tijekom vikenda zauzeli proruski separatisti.

9:13 Rublja je jutros oslabila 1 posto naspram dolara, objavio je Reuters.

8:07 Za sada nema naznaka da su separatisti postupili u skladu s ultimatumom, javlja Reuters. Prema satelitskim snimkama NATO-a između 35.000 i 40.000 ruskih vojnika nalazi se u blizini granice s Ukrajinom, opremljene borbenim zrakoplovima, tenkovima, topništvom i logističkom potporom.

8:00 U jučerašnjim sukobima na istoku Ukrajine ima poginulih na obje strane. Nakon što su separatisti počeli zauzimati gradske vijećnice i policijske postaje, ukrajinska vlast pokrenula je opsežnu antiterorističku akciju i dala separatistima ultimatum da do danas u 8 ujutro, po našem vremenu, predaju oružje.

 

Zapad optužuje Rusiju zbog vojnika na granici s Ukrajinom

7:01 Zapadne zemlje optužile su Rusiju na žurnoj sjednici Vijeća sigurnosti da je rasporedila desetak tisuća dobro opremljenih vojnika blizu ukrajinske granice, koje drži u pripremi po uzoru na invaziju na Krim, dok je Rusija osudila ukrajinsko vodstvo za rusofobiju i antisemitizam.

'Satelitske slike pokazuju da su između 35.000 i 40.000 ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom, opremljene borbenim zrakoplovima, tenkovima, topništvom i logističkom potporom', rekao je britanski veleposlanik Mark Lyall Grant.

Francuski veleposlanik Gerard Araud ponovio Grantove primjedbe. Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je odbacio kritike ustvrdivši kako su netočne. On je optužio vladu u Kijevu zbog nemira u cijeloj jugoistočnoj Ukrajini, a ukrajinsku prijetnju vojnom operacijom označio je 'zločinačkom uporabom sile'.

Nijedna zemlja u Vijeću sigurnosti nije snažno poduprla Rusiju. Tradicionalni saveznik Moskve u Vijeću sigurnosti, Kina, tek je pozvala sve stranke u Ukrajini na 'očuvanje mira i suzdržanost.

 

Janukovič: Ukrajina je na rubu građanskog rata

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič rekao je da je Ukrajina na rubu građanskog rata, javile su ruske novinske agencije. 
'Prolivena je krv. Naša zemlja sada se nalazi u novoj situaciji: zapravo, na rubu je građanskog rata', rekao je.

Predsjednik koji je svrgnut u veljači nakon krvavih prosvjeda na kijevskom Majdanu, optužio je Sjedinjene Države da izravno utječu na sukobe na istoku Ukrajine.

'Želim ustvrditi da postoji izravna umiješanost Sjedinjenih Država u posljednja događanja, koje ne samo da se miješaju u ono što se događa u zemlji, već govore kako i što raditi' u Ukrajini, dodao je. Svrgnuti predsjednik govorio je u ruskom Rostovu na Donu.

Ministri EU raspravljat će o sankcijama Rusiji

Ministri vanjskih poslova Europske unije sastat će se danas kako bi razgovarali o snažnijim sankcijama protiv Rusije zbog postupaka u Ukrajini.

Raspravljat će se o mogućim novim gospodarskim sankcijama, energetskim pitanjima te mogućnosti slanja misije policijskih i pravosudnih savjetnika u Ukrajinu kako bi se stabilizirala zemlja.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton u nedjelju je izrazila zabrinutost zbog 'vala aktivnosti koje poduzimaju naoružani pojedinaci i separatističke skupine u različitim gradovima istočne Ukrajine'.

Pozvala je Rusku Federaciju da povuče svoje postrojbe s ukrajinske granice i da prestane s bilo kakvim daljnjim akcijama usmjerenim na destabilizaciju Ukrajine.

Američki ministar financija Jack Lew, u petak je najavio kako će skupina sedam vodećih zemlja – G7 poduprijeti snažnije sankcije protiv Rusije ako Moskva nastavi poticati krizu u Ukrajini.

SAD spremne pojačati sankcije protiv Moskve

Sljedeći krug američkih sankcija, bio bi četvrti po redu od početka krize u Ukrajini, a vjerojatno će ciljati Ruse u Putinovoj blizini.

Međutim, sankcije neće nužno ciljati cijeli ruski poslovni sektori poput rudarstva, bankarstva i energetike, rekao je izvor. 'Široke sankcije po sektorima vjerojatno nisu za hitnu akciju.

Sankcije su najvidljiviji znak američke ljutnje na rusku aneksiju Krima prošloga mjeseca, što je odraz najdubljega pada američko – ruskih odnosa još od vremena Hladnoga rata.

'Rusija širi lažnu retoriku da opravda svoje nezakonite akcije u Ukrajini'

Američki State Department objavio je popis deset ruskih tvrdnji kojima je Moskva pokušala opravdati operaciju u Ukrajini poslije aneksije Krima.

'Rusija širi lažnu i opasnu retoriku kako bi opravdala svoje nezakonite akcije u Ukrajini. Ruski promidžbeni stroj promovira govor mržnje i potiče nasilje stvarajući lažnu prijetnju u Ukrajini', navodi State Department u priopćenju.

Ocjenjuje kako ne bismo vidjeli nasilje i tužne događaje potkraj tjedna da nije bilo bujice dezinformacija i ruskih provokatora koji izazivaju nerede na istoku Ukrajine.

Na ruske tvrdnje kako njihovi agenti nisu aktivni u Ukrajini, SAD podsjeća kako je ukrajinska vlada posljednjih tjedana uhitila desetine osumnjičenih ruskih obavještajaca, među kojima su neki bili i naoružani.

Na tvrdnje kako su proruski demonstranti isključivo ukrajinski državljani koji svojevoljno djeluju, kao i pokret Majdan u Kijevu, Amerikanci odgovaraju da ruske međumrežne stranice otvoreno novače dragovoljce iz Rusije kako bi poticali nasilje u Ukrajini. Ističu kako postoje dokazi da su mnogi od tih 'demonstranata' plaćeni za sudjelovanje u nasilju i neredima.

State Department smatra kako izgredi nisu spontani događaji, nego dio dobro usklađene ruske kampanje za poticanje separatizma i sabotažu ukrajinske države.
 

Amerikanci pobijaju i tvrdnje da separatistički vođe na istoku Ukrajine uživaju široku potporu naroda. Naime, nedavne demonstracije na istoku Ukrajine su skromne, kako ocjenjuje State Department, i nemaju široku potporu, posebno ako se usporede s prosvjedima na Majdanu.

'Velika većina stanovništva Donjecka, njih 65,7 posto, želi živjeti u ujedinjenoj Ukrajini i odbija ujedinjenje s Rusijom, pokazali su, kako navodi State Department, rezultati ispitivanja javnog mnijenja potkraj ožujka, koje je obavio Institut za društvena istraživanja u Donjecku.

Ruske pak tvrdnje kako postoji rizik da stanje na istoku Ukrajine preraste u građanski rat, SAD smatra kako događaja na ukrajinskom istoku ne bi bilo bez ruskih dezinformacija i provokacija.

Na ruske tvrdnje da Ukrajinci u Donjecku ne priznaju nelegalne vlasti u Kijevu i da su uspostavili nezavisnu Narodnu Republiku Donjeck, SAD uzvraća kako je veliki broj predstavnika civilnog društva i nevladinih organizacija u Donjecku odbacio deklaraciju Narodne Republike Donjeck, koju je, po njihovu mišljenju, donio manji broj separatista.

Također pobija ruske tvrdnje o smanjenju broja snaga na ukrajinskim granicama, navodeći kako za to nema dokaza. State Department navodi i kako ne postoje pouzdana izvješća da su Rusi u Ukrajini suočeni s prijetnjama.

Podsjetivši kako se u ukrajinskom parlamentu nalaze sve stranke koje su u njemu bile i prije događaja u veljači te na izjave manjinskih vođa ukrajinskih Židova, Nijemaca, Čeha i Mađara SAD pobija rusku tvrdnju da novu ukrajinsku vladu predvode radikalni nacionalisti i fašisti.

Na tvrdnju da Rusija ne koristi energiju i trgovinu kao oružje protiv Ukrajine, Amerikanci odgovaraju kako je Rusija u protekla dva tjedna podigla cijenu svog prirodnog plina za 80 posto koju mora platiti Ukrajina.

Upozorava i na ruske zahtjeve za povratom više od 11 milijarda dolara zbog ukidanja dogovora iz Harkova 2010. te navodi kako Rusija ograničava ukrajinski izvoz u Rusiju. (I.D. / Hina)

Izvor: http://dnevnik.hr

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar