Predizborni igrokaz

Predizborni igrokaz

Minimalna plaća bi trebala biti ona koja će garantirati normalan život.

Vlada Federacije BiH je pretposljednjeg dana protekle godine, u pretprazničkom ozračju, objavila da su donijeli uredbu kojom se propisuje metodologija utvrđivanja iznosa najniže plaće i njenog usklađivanja.

Taman kada se radnička klasa pomirila s činjenicom da je famozni minimalac ostao zakovan na iznosu od 406 KM, Vlada FBiH je donijela uredbu kojom se, kako su napisali, štiti socijalna sigurnost radnika.

Da su bili ozbiljni i da nije bilo u pitanju samo novogodišnje obećanje, potvrdili su u petak, kada su telefonski odlučili da se najniža plaća za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine utvrđuje u neto iznosu od 543 KM.

Usto, naveli su i da je Federacija BiH jedinstvena u Europi po tome što većina radnika, uz plaću, ostvaruje pravo na neoporezive naknade poput toplog obroka, prijevoza i regresa?!

Zaključak: Minimalna plaća u konačnici će iznositi najmanje 717 KM.

A sad činjenice.

Novi iznos minimalca kudikamo je manji od onog koji su sindikalisti tražili od Vlade na čijem je čelu Fadil Novalić, što Vladi, očito, ne znači ništa.

Jasno je svima da je ovo samo svojevrsni predizborni igrokaz. Danas se u BiH ne može preživjeti ni s prosječnom, a kamoli minimalnom plaćom, čak i uvećanom za više od 30 posto, iako bi minimalna plaća trebala biti ona koja će garantirati normalan život.

/Izvor: Avaz.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar