Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović čestitao Dan nezavisnosti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović čestitao Dan nezavisnosti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović naglasio je danas u čestitki da se Dan nezavisnosti obilježava kao povijesna  potvrda opstojnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, zajednice tvorbenih i ravnopravnih naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata i svih njenih žitelja.

– Pozivam vas da ga dostojanstveno obilježimo i prisjetimo se vrijednosti koje smo kroz ostvarenu nezavisnost dobili u naslijeđe. Nezavisnost i suverenost su skupo plaćen zalog budućnosti naše domovine, svih njenih naroda i građana, te stoga obvezuju na izuzetnu društvenu i državničku odgovornost.

Opredjelivši se za nezavisnost opredijelili smo se i za konstitutivnost, jednakost i ravnopravnost svih naših naroda i građana, što tu vrstu opredijeljenosti čini moralnom, ljudskom i ustavnom obvezom. Udružimo snage u promociji tih vrijednosti, njihovom snaženju u našoj domovini, kako bismo izgradili ambijent povjerenja, pomirenja i zajedništva.

Uskladimo naše društvene vrijednosti i odnose s evropskim standardima, podignimo ljestvicu. Naši narodi i građani zaslužuju to! Budimo tolerantni i otvoreni jedni za druge jer nas vežu zajedničke ideje jednakopravnosti i slobode.

Prihvatimo naše razlike kao naše trajno bogatstvo i čvrst temelj na kojem ćemo izgraditi zajedništvo i sretniju budućnost za sve nas. Sretan vam Dan nezavisnosti! – navodi u čestitki predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar