• Predsjednički izbori u Francuskoj: Emmanuel Macron i Marine Le Pen ulaze u drugi krug
  • Predsjednički izbori u Francuskoj: Emmanuel Macron i Marine Le Pen ulaze u drugi krug
  • Predsjednički izbori u Francuskoj: Emmanuel Macron i Marine Le Pen ulaze u drugi krug

Predsjednički izbori u Francuskoj: Emmanuel Macron i Marine Le Pen ulaze u drugi krug

Prve procjene rezultata francuskih predsjedničkih izbora pokazuju da je kandidat centra Emmanuel Macron dobio 23,7 posto glasova dok je čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen dobila 21,7 posto. Dvoje kandidata s najviše glasova idu u drugi krug izbora koji će se održati 7. svibnja.

“Okrećemo novu stranicu u francuskoj političkoj povijesti“, rekao je Macron. “Francuzi su izrazili želju za obnovom. Naša je logika od sada okupljanje i tako ćemo nastaviti do parlamentarnih izbora”, izjavio je Macron.

Konzervativni kandidat, bivši premijer Francois Fillon te kandidat ljevice Jean-Luc Melenchon dobili suosvojili su 19.5 posto glasova. Socijalistički kandidatBenoit Hamon ima samo 6,5 posto glasova i priznao je poraz. Pozvao je i svoje glasače da u drugom krugu ne glasaju za Le Pen. “Pozivam vas da pobijedite krajnju desnicu glasajući za Macrona”, rekao je Hamon svojim pristašama i još poručio “Ljevica nije mrtva”.

Fillon je također priznao poraz i pozvao svoje pristaše da podrže Macrona u drugom krugu. “Program Nacionalne fronte mogao bi dovesti našu zemlju do bankrota kao i kaosa u Europi. Ekstremizam može donijeti samo nesreću i podjelu u Francuskoj. Nema drugog izbora nego glasati protiv krajnje desnice”, rekao je on.

Suradnici Marine Le Pen pozdravili su “povijesnu pobjedu domoljuba i suverenista“.

Francuski premijer Bernard Cazeneuve pozvao je birače da u drugom krugu glasaju za Macrona. “Ozbiljno pozivam birače da glasaju za Emmanuela Macrona u drugome krugu… da pobijede Nacionalnu frontu i blokiraju njezin zlokoban plan da unazadi Francusku i podijeli Francuze”, rekao je premijer Cazeneuve.

Belgijski premijer Charles Michel na Twitteru je čestitao Macronu. Napisao je kako je “optimističan” oko rezultata izbora i “budućnosti europskog projekta”

Jedna od najboljih izlaznosti u gotovo četrdeset godina

U prvome krugu izbora odziv birača iznosio je oko 70 posto, što je jedna od najboljih izlaznosti u gotovo četrdeset godina, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Razina mobilizacije 47 milijuna birača bila je ključ ovih izbora, jer je svaki četvrti Francuz s pravom glasa bio neodlučan zadnjih dana.

Tri dana nakon napada za koji je odgovornost preuzela džihadistička skupina, tzv. Islamska država na pariškoj aveniji Elizejske poljane, u kojem je ubijen jedan policajac, u zemlji je bilo raspoređeno 50.000 policajaca i 7000 vojnika kako bi se skrbili za sigurnost na izborni dan.

Pogođena nizom džihadističkih napada od 2015., u kojima je ubijeno 239 osoba, Francuska je prvi put organizirala predsjedničke izbore u režimu izvanrednog stanja.

Vecernji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar