Predsjednik Herceg na sastanku s Reinerom

Predsjednik Herceg na sastanku s Reinerom

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, bio je nazočan sastanku koji je danas u Gradskoj vijećnici Grada Mostara, o temi „Pozicija hrvatskoga naroda u BiH“ , upriličen s akademikom Željkom Reinerom, predsjednikom Hrvatskoga sabora. Na sastanku, kojem su uz predsjednika Hercega i Ljubu Bešlića, gradonačelnika Grada Mostara, bili nazočni članovi predsjedništva Hrvatskoga sabora, predstavnici županija i općina s hrvatskom većinom u BiH razgovaralo se o položaju hrvatskog naroda u BiH.

„ Zahvalan sam Vama osobno i Vladi Republike Hrvatske na svemu što ste učinili i što činite pomažući Hrvate u BiH. Isto tako, bit ću slobodan u osobno ali i u ime nazočnih kolega istaknuti kako u vremenu pred nama očekujemo još snažnije institucionalno zauzimanje RH u borbi za jednakopravnu poziciju hrvatskoga naroda s druga dva naroda u BiH. Dayton je zaustavio rat i to je vrhunsko dostignuće Daytona, ali iz dana u dan svjedočimo kako je donio i nepravedan mir, te stoga očekujemo da se po pitanju ustavnopravnog položaja Hrvata u BiH glasnije čuje i glas Republike Hrvatske“, kazao je predsjednik Herceg.

Kada je u pitanju materijalna pomoć Republike Hrvatske Hrvatima u BiH , predsjednik Herceg istaknuo je kako se zalaže da se i ta pomoć institucionalno rješava jer je iznimno nužno podupirati strateške projekte Hrvata u BiH kao što su nastavak izgradnje Sveučilišnog kampusa, Studentskog doma, nastavak ulaganja u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, potpora Hrvatskom narodnom kazalištu, HAZU, kao i drugim kulturnim institucijama, medijima na hrvatskom jeziku te športskim kolektivima. Posebno je ukazao na činjenicu kako takva pomoć iz RH dodatno dobiva na značaju ako se uzme u obzir činjenica da se iz proračuna županija teško mogu financirati sve potrebe narečenih institucija, osobito ako se zna da postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda urađen isključivo na štetu najvećeg broja županija. Zbog takvog Zakona, od 2006. godine, samo je HNŽ oštećena za jedan godišnji proračun.

Nakon sastanka, akademik Reiner  kazao je kako su u nekim ranijim razdobljima Hrvati i politički bili zakinuti, jer su im političke predstavnike birali drugi narodi.

„ Sada to više nije tako. Međutim, nije život samo politika, posebno ne visoka politika. Život je ono što svaki građanin osjeća, je li on ravnopravan kad treba dobiti posao u državnoj službi, je li ravnopravan kad treba dobiti neku subvenciju ili stipendiju. To je stvarni život i to, na žalost, u stvarnom životu nije tako i moramo se svi zajedno potruditi, prije svega Bosna i Hercegovina, ali i Hrvatska koja ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan domovine, da ono što je na papiru (ravnopravnost tri naroda) bude i u stvarnom životu i da to svaki građanin može uistinu osjetiti – kazao je akademik Reiner, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar