• Predsjednik HKD Napredak se sastao s ministrom Davorom Ivom Stierom.
  • Predsjednik HKD Napredak se sastao s ministrom Davorom Ivom Stierom.

Predsjednik HKD Napredak se sastao s ministrom Davorom Ivom Stierom.

Predsjednik HKD Napredak se sastao s ministrom Davorom Ivom Stierom.

Predsjednik HKD Napredak je zahvalio za nedavnu posjetu Napretku u Sarajevu vladine delegacije na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u kojoj je bio i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. Prof. Topić je naglasio da je najvažnije stvoriti pozitivan odnos i to prema čitavoj BiH: sjevernoj, srednjoj i južnoj.

Nova vlada ima pozitivan   odnos prema cijeloj BiH i prema svim Hrvatima, naglasio je ministar. Ministar je svjestan da postoje razlike u životu bh Hrvatima i želi da se traže zajedničke točke za sve Hrvate. Predsjednik Napretka je rekao što se tiče Napretka uvijek je želio, radio i danas radi na teritoriju cijele BiH od Neuma i Mostara do Orašja i Tuzle a i Banja Luke i Sarajeva.Predsjednik Nnapretka je rekao da je važno podržavati Hrvate gdje je hrvatska vlast, ali i tamo gdje nije hrvatska vlast, no vlast nije jedino mjerilo i garancija za dobar.

Odlazak Hrvata nije samo iz političkih razloga i radi vlasti, nego prije svega radi boljeg standarda i dobrog posla. Inače, kako objasniti da je iz Livna otišlo od 1992. 12.000 Hrvata, gdje je stalno hrvatska vlast. Ministar je obećao veću podršku svim Hrvatima u BiH i također veću podršku Napretku kroz različite kanale hrvatske države: Ured za Hrvate izvan RH, proračun i DR.

 

Predsjednik HKD Napredak prof.dr. Franjo Topić na sastanku s ministricom kulture RH

Na sastanku održanom u četvrtak, 10. studenog u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske prof. Topić se susreo s ministricom kulture dr.sc. Ninom Obuljen Koržinek  i gosp. Blažom Žilićem, pomoćnikom ministrice.

Prof. Topić je upoznao ministricu i gosp. Žilića s radom Napretka u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Rezultati rada, preko 9.000 različitih manifestacija i projekata, preko 2 850 stipendija i potpora studentima govore sami za sebe i Napredak treba gledati i ocjenjivati kroz te rezultate, naglasio je prof. Topić.

Posebno važnim smatra doprinos i utjecaj Napretka na širenju i očuvanju hrvatske kulture ali i stvaranju dijaloga s drugima. Zamolio je ministricu kulture da Napredak ne promatraju kao jedno folklorno društvo jer Napredak ima 64 podružnice. Uz ograničena sredstva koja dobiva Napredak je poseban promotor hrvatske kulture ne samo u BiH nego dovodi brojne zborove, orkestre, autore iz RH u BiH.

 

Zbog toga je upućena i posebna molba ministrici da koliko je moguće utječe na povećanje iznosa potpore iz proračuna RH. Prof. Topić je molio da se na Napredak gleda prema rezultatima rada i prema brojnosti pod organizacija te društvenoj važnosti i ulozi.

Ministrica kulture je rekla da Ministarstvo ima uvijek otvorena vrata za Napredak i da će ga sigurno podržati kako kroz natječaje ministarstva i proračun, tako i preko Vladinog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. A da je senzibilitet Vlade za Hrvate u Bosni i Hercegovini izuzetno velika pokazuje i to što je ustanovljeno  i posebno tijelo unutar Vlade kojim će koordinirati potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova gosp. Davor Ivo Stier. Blaž Žilić, koji godinama prati rad Napretka, naglasio je da je Napredak jedno od rijetkih društva koje djeluje u čitavoj BiH, ostvaruje velike rezultate i da zaslužuje značajnu podršku.

Ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr. Pavo Barišić  primio je danas predsjednika HKD Napredak prof. dr. Franju Topića

Predsjednik Napretka prof.dr. Franjo Topić sastao se danas u Zagrebu i s ministrom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof.dr. Pavom Barišićem. U dužem prijateljskom razgovoru prof. Topić je upoznao ministra Barišića s radom Napretka u BiH i Hrvatskoj , posebno s novim Napretkovim projektima za koje očekuje zanimanje i podršku ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Ministar Barišić je naglasio da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja u okviru svojih mogućnosti posebno podržavati projekte koji se odnose na razvoj znanosti i obrazovanja i da Napredak sa svojim dosadašnjim iskustvom i rezultatima rada može s pravom konkurirati za sredstva iz tog resora.

Prof. Topić sastao se i s kardinalom Josipom Bozanićem, koji je i ovom prigodom dao potporu radu i projektima koje organizira HKD Napredak.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing