Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron posjetio Uzdol

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron posjetio Uzdol

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron danas je u Uzdolu, u općini Prozor-Rama, odao počast žrtvama okrutnih i užasnih djela koja su počinjena 14. rujna 1993. godine na mjestu gdje je danas izgrađen Spomenik stradalim u rujnu 1993.godine.
 

Tom prilikom obiteljima onih kojima je ovaj spomenik podignut Meron je uputio izraze najdublje sućuti zbog njihovog gubitka.
 

"Ujedno sam i počaščen i tužan što sam ovdje s vama i želim naglasiti važnost koju spomenici, kao što je ovaj imaju da bi se osiguralo da se tragični događaji koji su se dogodili u ovoj zajednici kao i u cijeloj regiji  nikada ne zaborave", rekao je Meron.
 
Istakao je da suđenja u Tribunalu ne mogu vratiti one koji više nisu s nama i da će "možda učiniti malo da zacijele rane onih koji su preživjeli".
 

"Ali, nadam se da će rad Tribunala značajno doprinijeti društvu u kojem će pobijediti vladavina prava, ne samo u ovoj lokalnoj zajednici nego u svim ratom pogođenim zajednicama širom BiH, kako se patnje onih kojima je podignut spomenik ovdje u Uzdolu više nikada ne bi ponovile", kazao je Meron.

Kazo Zelenika, koji je u Uzdolu izgubio svoju obitelj, oca, majku i kćerku, rekao je da su obitelji stradalih izgubile povjerenje u sudstvo u BiH.

"Na sastanku s Meronom želimo naglasiti da nitko nije odgovarao za žrtve u Uzdolu", rekao je Zelenika.

Ratni zločin u selu Uzdol počinili su pripadnici Armije BiH, pri čemu je ubijeno 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Također, u okviru trodnevne posjete BiH Meron je danas posjetio logor Čelebići kod Konjica u kojem je od svibnja do prosinca 1992. godine bilo zarobljeno oko 400 logoraša srpske nacionalnosti.
/FENA/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar