Predsjedništvo BiH odbilo dati na uvid Program reformi

Predsjedništvo BiH odbilo dati na uvid Program reformi

Predsjedništvo BiH je odbilo dostaviti traženi Program reformi, priopćeno je iz Transparency International (TI). TI BiH smatra da je ovakva odluka Predsjedništva BiH potpuno nezakonita, te će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva u cilju njenog javnog objavljivanja, navodi se iz ove NVO.

Razlog odbijanja je, kako se navodi u obrazloženju Tajništva Predsjedništva BiH, je to što je dokument proglašen izuzetkom od objavljivanja, te da bi objavljivanje tog dokumenta moglo bi ugroziti odluku značajnu za interes javnog tijela i drugih povezanih institucija, kao i da je objavljivanje protivno interesu Predsjedništva BiH.

Postavlja se pitanje, bi li objavljivanje Programa reformi ugrozilo realizaciju odluke Predsjedništva BiH kada su u pitanju imenovanja predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH ili suradnju ili pristupanje NATO-u, navodi se u priopćenju TI.

Transparency International je 27. studenog 2019. poslalo zahtjev za pristup informacijama o Programu reformi Predsjedništvu BiH na osnovu zakona o slobodi pristupa informacijama BiH da svaka fizička ili pravna osoba ima pravo pristupa informacijama koje su pod kontrolom javnog organa, kao i da svaki javni organ ima obvezu objaviti takve informacije, prenosi BHRT.

Predsjedništvo BiH je 19. studenog usvojilo Program reformi, koji se drži u tajnosti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar