Predstavljamo: Fito-kolaži Nade Crnjac iz Rame

 
„Umjetnost je širok pojam. Osobno vjerujem da se svi rađamo s tom crtom  u sebi, samo je pitanje vremena kad će se probuditi želja u nama da stvaramo a ja sam oduvijek osjećala (znala) da ću jednom raditi i stvarati svojim rukama“, kazala je za Ramski vjesnik Nada Crnjac, umjetnica iz Rame koja se bavi  neobičnom tehnikom slikarstva koja se naziva FITO KOLAŽ.
 
U oblasti primjenjene umjetnosti Fito kolaž je  tehnika "slikanja" laticama cvijeća,lišćem,grančicama…
 
„Moja ljubav prema prirodi i cvijeću preovladala je da se bavim ovom vrstom umjetnosti.Upravo primjenom ovog materijala u mojim radovima,htjela sam da kažem da je ovaj svijet toliko tanan,prozračan i nestvaran..“, kaže nam Nada.
 
Nadina djela su, kako ona veli, izražaj trenutnog nadahnuća.
 
„Nekada to ne bude prvobitna zamisao, ali emocije i inspiracija diktiraju boje, raspored, maštovitost…“, otkriva Nada. 
 
Stvaranje slike od suhog cvijeća počinje ubiranjem  najljepših cvjetova u prirodi, zatim je potrebno pažljivo sortirati nijanse i oblike, a potom presovati. Priprema cvjetova i ostalog materijala za nastanak ovakvih slika je veoma zahtjevan posao koji je neizostavan dio ukoliko želite sačuvati boju svake biljke ponaosob,da bi je mogli pokazati u njenoj punoj ljepoti.
 
„Stoga morate imati strpljenja,ali i vremena… koliko?… To znaju moji najbliži. Ipak, sačuvati ljepotu trenutka rascvjetanosti jedne biljke, dati novi život cvijetu u slici velika je sreća i zadovoljstvo“, kaže Nada.
 
Nada u svojoj zbirci ima ukupno 30 slika. Svaka je unikatna i neponovljiva, jer kako ona kaže: „Uraditi istu sliku ovim materijalom je gotovo nemoguće.“ 

Pri radu  koristi već spomenuto presovano cvijeće, razne vrste i oblike lišća, hamer papir, ljepilo, četkice, ponekad i premaz kao fiksator na nekim slikama da bi se sačuvala boja, ali i postojanost pojedinih biljaka. Na pojedinim slikama poigra se i akrilnim bojama, mada je njena prvobitna zamisao raditi isključivo fito-kolaž.
 
Nada do sada nije nigdje izlagala svoje radove. Otkrila nam je kako su se nedavno trebale održati već dvije izložbe, ali spletom okolnosti to se nije dogodilo.
 
 „Vjerujem da u svakom gradu postoje ljudi koji bi rado pogledali izložbu takve vrste slika. Stoga se nadam da će biti poziva da izlažem. Moja želja za izlaganjem vlastitih slika proizlazi  prvenstveno iz razloga što se ovom vrstom umjetnosti bave rijetke osobe, ali i da bih motivirala druge da svoje slobodno vrijeme između ostalog provedu  na kreativan način.“, ispričala nam je Nada koja želi uraditi još mnogo djela, da bi pokazala što se sve može dočarati cvijećem. U tome je, kaže ona, podržava obitelj i dragi prijatelji koji su već imali priliku vidjeti radove, a usput su oni i njeni najveći kritičari.
 
Nada je u razgovoru s našim uredništvom ispričala i jednu anegdotu koja ide ovako:
 
„Istaknula bih nekoga tko je za svaku urađenu sliku rekao: 'dobra je,nije loša,može proći…', pa sam jednom prilikom pomalo razočarano pitala zašto ni za jednu ne želi reći da je odlična(jer meni su se činile dovoljno dobre), a odgovor je glasio: 'Nikada ti ni za jednu neću reći da je odlična, bez obzira na moje mišljenje. To neću samo iz jednog razloga, jer te želim motivirti da svaka sljedeća bude još bolja.'“
 
Nada se odlučila i dalje truditi i težiti tom cilju, jer kako ona kaže: „ Najljepše cvijeće najkraće traje. Želim ga sačuvati za vječnost u mojim slikama. ČUVAM GA OD ZABORAVA."

Nadine umjetničke radove pogledajte u fotogaleriji.


 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar