Predstavljamo vam umjetnička djela Ramkinje Ljubice Šakota Kross

Predstavljamo vam umjetnička djela Ramkinje Ljubice Šakota Kross

Ljubica (Šakota) Kross  je rođena 27. siječnja 1974. godine u Rami.   Kao djevojka odlazi u Njemačku gdje pronalazi svog bračnog druga i tu ostaje živjeti.

  Prije nekoliko godina u njenom srcu se rodila još jedna ljubav: slikanje.

  „Moja ljubav prema slikanju je nastala na jako jednostavan način, ali je taj jednostavni početak ostavio duboki trag u rađanju novih ideja.“, kazala je za portal Ramski vjesnik Ljubica Kross.

Poticaj je dobila prije 12 godina nakon renoviranja dnevne sobe vlastitog stana.
„ Sve super izgleda, samo mi treba jedna dobra slika iznad kauča.“, pomislila je Ljubica.

Spazivši jednu sliku u nekom trgovačkom prospektu, začudila se Ljubica kako tako jednostavna slika može biti tako skupa. U tom je trenutku pomislila "Ovakovu sliku bih mogla i ja nacrtati!". Otišla je u trgovinu i kupila sav potrebni materijal te se na koncu rada pojavila ruza na papiru.


„ Tako je to pocelo.“, prisjeća se  Ljubica.

Od tada je nacrtala nekoliko slika s različitim motivima, a većinu njih je poklonila prijateljima.

 „Malo koju sliku sam zadržala kod sebe. Čak sam nakon završetka nekih slika imala osjećaj da nikad više neću crtati, ali bi opet nakon toga nastala neka beznačajna slika. Začudo, nijedna slika nije imala neki poseban značaj za mene, tek bi mi drago bilo što je slika ispala savršeno dobro, ali osjećaja nije bilo. Tek u pet mojih zadnjih slika vidim jednu ogromnu priču o tome što one zapravo znače za mene.“, priča nam naša umjetnica.

Najčešći motivi njezinih prvih radova bili su cvjetovi, bez ikakvog znacenja… tek tako nastali.

Njezine sljedeće slike sadrže religiozne motive s temom sklapanja Saveza izmedju Boga i čovjeka. Na jednoj od tih slika prikazan je Božiji kažiprst duži od čovjekovog, što pokazuje koliko Bog uvijek više pruža ljubavi prema nama nego mi prema Njemu i da je Njegova moc beskrajna.

Motiv s knjigom predstavlja Oca nebeskog čija je Riječ moćna kao munja i jasno se spušta na Bibliju te nam daje Riječ života. Zato su prikazani otkucaji srca kao znak za život, a na lijevoj strani prikaz vatrenih jezika, tj. radjanje prve Crkve. U dnu stoji hebrejski natpis "Knjiga Života ".
„ Na desnoj strani napisah svoj najdrazi Psalam 23: “Gospodin je Pastir moj, ni u čem ja ne oskudijevam“ te na lijevoj strani ubacih note Pjesme blagoslova.“, otkriva Ljubica.

Motiv Goluba s vatrenim tragom je opis Duha Svetoga s vatrom te su  preko cijele slike note pjesama o Duhu Svetom . " Ove slike su nastale iz zahvalnosti Svetom  Trojstvu za puno dobrih stvari i darova u mom životu."  

Motiv Kaleža je znak Isusove ljubavi prema nama. Kalez s trnovom krunom na rubu i crna linija, znak su Isusove muke koja završava s crvenim kamenčićem u obliku srca. Na ovoj slici je hebrejski tekst " Isuse hvala za Tvoju ljubav!"  

Ljubica pri slikanju, pored ostalog materijala, koristi  Laneno platno , akrilne boje i masu s kojom se određeni  motivi lakše oblikuju.

„Na posljednjoj slici koju sam uradila s puno ljubavi i za kratko vrijeme, prikazan je  dio iz moje mladosti, jedno mjesto u mom selu na kojem sam s prijateljima provela mnogo lijepih trenutaka, a to je Stari most u blizini crkve na Lugu. Ovaj most je na pola srušen u II. svjetskom ratu. Iako je od njega ostala tek polovica, on za mene i moje društvo iz mladosti predstavlja zapravo simbol našeg prijateljstva i druženja.“,… 

priča nam Ljubica koja nam otkriva da u Njemačkoj i nije baš izražen interes za vrstu slika koje ona slika, ali ona rado slika za svoju dušu i svoje prijatelje koji je podržavaju u njenom radu i dive se njezinom talentu za koji ona kaže da je „Dar od Boga“. Ovo su još neke slike iz Ljubicine zbirke:

  Sljedeće dvije slike su nekim dijelom slikane s tozom od kave pomijesani s akrilnim bojama:

A da ni kuglice ne miruju u Ljubicinoj blizini dokazuju sljedeće  slike:

„Velika mi je zelja da moju sliku Presvetog Trojstva posveti vlč. Ivo Pavić.“, otkrila nam je na koncu razgovora naša ramska umjetnica Ljubica Kross.

Čestitamo Ljubici i želimo joj uspjeh u daljnjem radu te se nadamo da ćemo jednoga dana moći uživati u izložbi njenih slika u Rami.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar