Predstavljen novi Virtualni vodič koji će olakšati hodočasnički put prema Svetištu u Sinju

Predstavljen novi Virtualni vodič koji će olakšati hodočasnički put prema Svetištu u Sinju

Tisuće hodočasnika svake godine hiti ka liku Majke od milosti, Čudotvorne Gospe Sinjske za koju legende kažu da je pomogla Sinjanima u obrani od Turaka iz 18. stoljeća, javlja Dalmacijanews.

Ovome svakako treba dodati da je Gospa Sinjska stigla iz Rame u velikoj seobi pod vodstvom fra Pavla Vučkovića 1687. godine. Tako da je Gospa Ramska postala Gospa Sinjska.

Danas je u sinjskom Samostanu predstavljen Virtualni vodič i nova web stranica “Staza Gospi Sinjskoj” i to na dionici od Solina do Sinja. Početci priče o “Stazi” sežu još u 2013. godinu kada su gradovi Sinj i Solin te HGSS stanica Split, uz pomoć općina Prozor Rama, Tomislavgrad i Livno te podršku još niz dionika krenuli s ovakvim projektom.

– Virtualni vodič se sastoji od 170 panorama na potezu od Solina do Sinja. On je prilagođen za gledanje na laptopu ili PC-u od kuće ili za mobitele, da hodočasnik koji hoda stazom može u isto vrijeme pratiti sve sadržaje koje vidi u prostoru oko sebe na audio, video, fotografijama i 360 panoramama koje su snimane posebnim kamerama – objasnila je novinarima Lana Jukić, menadžerice kvalitete u CogitoLab kompaniji govoreći kako je Vodič dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a ubrzo će biti i na drugim jezicima.

Stipe Božić, inicijator cijelog projekta kazao je kako je Splitsko-dalmatinska županija dala vjetar u leđa za revitalizaciju ovog projekta

– Web je nekako bio zastao pa smo ga revitalizirali te još jednom pokazali da ljudima treba hodanja, a pogotovo u ovom hodočasničkom smjeru. To je nešto što je u svijetu, a i kod nas, sve više popularno – veli Božić.

Na projektu su uz gradove Sinj i Solin te njihove Turističke zajednice radile općine Klis, Dugopolje i Svetište Gospe Sinjske, ali i stručni tim CogitoLab. Ispred županije se obratio Stipe Čogelja, splitsko-dalmatinski dožupan.

– Shvatili smo da je naša moralna i vjerska obaveza da revitaliziramo ovu stazu. Nažalost, snašla su nas teška vremena koronavirusa i odabrali smo ovaj novi alat, moderan način prikazivanja Splitsko-dalmatinske županije. S našom Turističkom zajednicom u zadnje vrijeme radimo na virtualnom prikazivanju. Uskoro ćemo predstaviti 60-ak tematskih staza diljem naše županije putem Google street view-a, tako da svi turisti i gosti koji dolaze mogu se i online diviti našim ljepotama. Možda i u ovoj stazu nađu svoju utjehu i utječu se našoj Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Predstavljanju su još nazočili županijska pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić, dogradonačelnik Sinja Denis Bobeta, direktorica sinjske Turističke zajednice Monika Vrgoč i sinjski gvardijan fra Ante Čovo.

Virtualna priča o Stazi Gospe Sinjske dobit će svoj nastavak u kojem će biti uključeni Rama, Tomislavgrad i Livno

Današnjem sastanku iz općine Prozor-Rama nazočili su Danijel Burečić, direktor Agencije za loklani razvoj i Nikica Beljo iz HPD Rama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar